Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Φονικός σεισμός στην Ιταλία: Στους 37 οι νεκροί από τα 6,2 Ρίχτερ

Ολόκληρη η Κεντρική Ιταλία συγκλονίστηκε τα ξημερώματα από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 37 ανθρώπους ενώ έχει προκαλέσει όπως φαίνεται μεγάλες ζημιές σε χωριά και πόλεις. Το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 3:36 τοπική ώρα (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) τότε δηλαδή που όλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους και κοιμόντουσαν δημιουργεί εύλογη ανησυχία.



Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ και εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ξεπερνούν τους 37, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 150 άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», δήλωσε. «Πρακτικά, η πόλη έχει καταστραφεί. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Κάτοικοι της πόλης περιγράφουν στην ιταλική εφημερίδα La Strada σκηνές πανικού, με τους πολίτες να πετάγονται από τα κρεβάτια τους στους δρόμους, συναγερμούς και σειρήνες να ηχούν, ενώ όλοι ήταν τρομοκρατημένοι.

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο. Mε την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα. 

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: