Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Μουζάλας: Άλλοι 180.000 μετανάστες στην Ελλάδα χωρίς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όπως ομολόγησε και ο Γιάννης Μουζάλας. Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη, αν η συμφωνία καταρρεύσει τότε στην Ελλάδα θα βρεθούν επιπλέον 180.000 πρόσφυγες! Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, όσοι δηλαδή δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία προκαταγραφής.



Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Μουζάλας. προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασιας, στέγασης και υγείας.

Όπως είπε προχωρούν τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων στους καταυλισμούς ενώ πρόσθεσε ότι θα αλλάξουμε το καθεστώς και θα δώσουμε και δικαίωμα εργασίας σε αυτούς τους ανθρώπους.

Κάνοντας απολογισμό για τη διαδικασία προκαταγραφής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια ο κ. Μουζάλας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως είπε μέχρι τότε και σταδιακά ανά μήνα θα προστίθενται οι νέοι καταυλισμοί προκειμένου να αποφορτίζουν την ασφυκτική κατάσταση στους ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την προκαταγραφή βάσει των στοιχείων που παρουσίασε για το διάστημα 9 Ιουνίου-30 Ιουλίου:

- έχουν προκαταγραφεί 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες

- από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% είναι γυναίκες

- υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς

- σχεδόν μια στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω



Αναφορικά με το δικαίωμα στην εργασία ο κ. Μουζαλας διευκρίνισε οτι, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να εργαστούν. Αυτό θα το αλλάξουμε προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε οτι θα το φροντίσουμε να μην γκετοποιηθούν

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη  τύπου αυξήθηκαν το 2016 τα αιτήματα ασύλου κατά 264% σε σχέση με το 2015.

ερωτηθείς για το πόσοι πρόσφυγες αρνήθηκαν να καταγράφουν και ποιο είναι το κενό των στοιχείων ο κ. Μουζαλας απάντησε οτι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς. Παραδέχθηκε οτι υπάρχει ένα κενό περίπου 4.000 ανθρώπων όπως τόνισε δεν ξέρουμε που ακριβώς είναι!

Όπως εξήγησε αυτοί δεν θέλουν να καταγράφουν γιατί νομίζουν οτι θα εγκλωβιστούν εδώ και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορούν να φύγουν.

Με αφορμή αυτό ο κ. Μουζάλας άφησε αιχμές για χώρες της ΕΕ, που δεν δέχονται πρόσφυγες την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία.

Όπως τόνισε το κενό αυτό (δηλαδή των 4.000 ανθρώπων που δεν πάνε να καταγράφουν ) "απορρίπτει λογικά και βάσιμα τις αιτιάσεις διαφόρων κρατών οτι κάθε μέρα περνάνε τα σύνορα της Ελλάδας προς FYROM 700 άνθρωποι την ημέρα" και πρόσθεσε πως "αυτό είναι ψέμα το οποίο διακινείται για να δημιουργείται ένα παιχνίδι ένοχης προς τη χώρα μας". Τόνισε παράλληλα οτι αυτό το λένε πάρα πολλοί παράγοντες χωρών της Ευρώπης που αντιτίθεται στο relocation.

Παράλληλα, ο κ. Μουζαλας συμπλήρωσε οτι υπάρχει κενό στην μετεγκατασταση, καθώς, όπως, έχουμε έναν αριθμό 7000 έτοιμο προς μετεγκατάσταση και δεν έχουμε χώρες να τους δεχτούν. 

Το Σεπτέμβριο θα κάνουμε διπλωματική περιοδεία για αυτό", τόνισε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: