Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Σοκ: Το πρώτο μωρό στην Ευρώπη με μικροκεφαλία από τον ιό Ζίκα

Μια γυναίκα από την Ισπανία, η οποία είχε μολυνθεί από τον Ζίκα, έφερε σήμερα στη ζωή το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στην Ευρώπη με μικροκεφαλία εξαιτίας του ιού.Το μωράκι γεννήθηκε σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης και σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η μητέρα του μολύνθηκε από τον Ζίκα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στη Λατινική Αμερική, όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.Το βρέφος γεννήθηκε με καισαρική, μετά από 40 εβδομάδες κύησης, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρών, οι ζωτικές ενδείξεις των μωρού «είναι καλές και σταθερές». Ωστόσο, το μωράκι παρακολουθείται συνεχώς από τους γιατρούς.



Οι γονείς του παιδιού γνώριζαν από τον περασμένο Μάιο ότι το παιδί που περίμεναν είχε μικροκεφαλία, όμως αποφάσισαν να το κρατήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου 93,4 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να μολυνθούν από τον Ζίκα, ανάμεσά τους και 1,65 εγκυμονούσες.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τα κουνούπια αλλά μπορεί να μεταδοθεί και με τη σεξουαλική επαφή, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μία έγκυος που προσβάλλεται από τον ιό κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της έχει πιθανότητες 1-13% να γεννήσει ένα μωρό που θα πάσχει από μικροκεφαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: