Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία;

Για προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της Αρμενίας, Serzh Sargsyan, κάνουν λόγο την τελευταία ώρα αντικρουόμενες πληροφορίες από το Ερεβάν. Σύμφωνα με αναφορές - κυρίως του ρωσικού Τύπου - την τελευταία ώρα ένοπλοι φέρονται να επιχείρησαν να εισβάλλουν σε κρατικά κτίρια.Πριν από λίγο το πρακτορείο Ria Novosti ανέφερε ότι ομάδα ενόπλων ανδρών έχει καταλάβει το κτίριο του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή Erebuni στις παρυφές του Ερεβάν, απαιτώντας την απελευθέρωση του κρατουμένου ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αρμενία, Zhirayr Sefilyan, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση και οπλοκατοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων στο Καραμπάχ. Οι ένοπλοι ζητούν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης.



Το κτίριο αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό κατάληψη. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της αστυνομίας, Ashot Aharonyan, ανέφερε ότι σύντομα η αστυνομία θα εκδώσει επίσημη δήλωση.

Επί του παρόντος, η αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή Erebuni ενώ έχουν αναπτυχθεί μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας αλλά και του στρατού

Το ρωσικό πρακτορείο "Russia Today" μεταδίδει  ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Αρμενίας,  αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών και των δραστών. 

«Σήμερα το πρωί, μία ομάδα ενόπλων εισέβαλε στα γραφεία αστυνομικού τμήματος και κρατά ομήρους υπό την απειλή όπλου». Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες και τους συμβουλεύουμε να παραδοθούν ειρηνικά στις αρχές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

«Οι υποστηρικτές της ένοπλης αυτής ομάδας διέδωσε λανθασμένα πληροφορίες ότι πρόκειται για μία "ένοπλη επανάσταση"  μέσω των social media», προσθέτει.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ της Αρμενίας, τα κτίρια που βρίσκονται δίπλα στο αστυνομικό τμήμα έχουν εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας. 

Το δικαστήριο γενικής δικαιοδοσίας των διοικητικών περιφερειών του Ερεβάν στις 22 Ιουνίου εξέδωσε απόφαση για τη σύλληψη του Sefilyan και την κράτησή του για δύο μήνες, ο οποίος κατηγορείται με βάση το νόμο για «παράνομη απόκτηση, πώληση, αποθήκευση, μεταφορά, οπλοφορία, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών συσκευών, που διαπράττονται από μια ομάδα ατόμων». Ο Sefilyan αρνήθηκε να καταθέσει.

Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή της Αρμενίας, στο πλαίσιο της ποινικής υπόθεσης έγιναν μια σειρά ερευνών και άλλες διαδικαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων αναζητήσεων στο διαμέρισμα και στο γραφείο του Sefilyan, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και άλλα. Στην ποινική υπόθεση ως κατηγορούμενοι είναι εννέα άτομα, ένας εκ των οποίων αγνοείται.

Ο Sefilian συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου του 2006 με την κατηγορία της δημόσιας έκκλησης για βίαιη αλλαγή της συνταγματικής τάξης και καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή όπλου για ενάμιση χρόνο. Τον Ιούνιο του 2008, αφού εξέτισε την ποινή του, αφέθηκε ελεύθερος. Στις 7 Απριλίου του 2015 ο Sefilyan μαζί με τέσσερις άλλους ηγέτες της οργάνωσης του «Ιδρυτικό Κοινοβούλιο», συνελήφθη με την υποψία υποκίνησης αναταραχών αλλά μετά από ένα μήνα, αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: