Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Brexit: Απόσχιση Σκωτίας – Βόρειας Ιρλανδίας;

Πολλοί το είχαν πει, λίγοι ήθελαν να το σκεφτούν, ελπίζοντας στο Bremain. Ήρθαν όμως τα αποτελέσματα της κάλπης που έφεραν Brexit και έτσι τα δεδομένα αλλάζουν. Το ερώτημα επανέρχεται τι θα κάνουν Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία σε μια Βρετανία εκτός Ευρώπης; Θα μείνουν κάτω από το Στέμμα;Τόσο οι πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία, όσο και οι πολίτες της Σκωτίας ψήφισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.Πήγαν κόντρα δηλαδή στη βούληση των Άγγλων που στην πλειοψηφία τους (πλην της περιοχής του Λονδίνου) ψήφισαν αποχώρηση.Στη Βόρεια Ιρλανδία το Brexit πήρε ποσοστό 42,22%, ενώ το Bremain 55.78%. Αντίστοιχα στη Σκωτία το Brexit έλαβε μόλις το 38% των ψήφων ενώ το Bremain επικράτησε με 62%.

Ποια ήταν η άμεση αντίδραση στο ΄'ακουσμα των συνολικών αποτελεσμάτων που οδηγούν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ε.Ε.;

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία. Δηλαδή την απόσχιση από τη Βρετανία, ενώ και η πρωθυπουργός της Σκωτίας ήταν ξεκάθαρη.

Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

"Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ", δήλωσε η Στέρτζον.

"Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά", σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: