Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Από Brexit... Lexit! Μάζεψαν 130.000 υπογραφές για ανεξαρτησία του Λονδίνου!


Άρχισε σαν αστείο στο twitter την ημέρα της ιστορικής απόφασης των Βρετανών να ψηφίσουν Brexit στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα όμως, το αίτημα για ανεξαρτησία της πρωτεύουσας γίνεται... τσουνάμι! Περισσότερες από 130.000 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί από Λονδρέζους που δεν ήθελαν να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα ζητούν να γίνει... δημοψήφισμα για να "αποσχιστεί" το Λονδίνο από τη Βρετανία και να γίνει πόλη – κράτος (σαν το Βατικανό) που θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε.


Η αίτηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος τα χαράματα της Παρασκευής (24.06.2016), ζητεί από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν "να κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να υποβάλει την υποψηφιότητά του για να ενταχθεί στην ΕΕ".

Click4more: Η Σκωτία παρακάμπτει την Αγγλία, σχεδιάζει νέο δημοψήφισμα και θέλει να συζητήσει απευθείας με την ΕΕ για παραμονή!
"Ξεκίνησε σαν ένα αστείο, μια κραυγή απογοήτευσης. Πίστευα ότι θα συγκέντρωνε 100 ή 200 υπογραφές το πολύ. Δεν μπορώ να το πιστέψω", εξηγεί στο AFP ο συντάκτης της αίτησης, ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ, ένας 29χρονος συγγραφέας και ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Αδύνατο; "Ναι, αλλά πριν από λίγο καιρό πιστεύαμε και πως ένα Brexit ήταν αδύνατο", απαντά ο Τζέιμς Ο' Μάλεϊ ο οποίος, ενθαρρυμένος από "την γιγάντια επιτυχία" της αίτησής του, θέλει ήδη να ζητήσει περισσότερες εξουσίες για την πόλη του Λονδίνου.

Η έκκλησή του δεν ήταν η μόνη. Μια άλλη αίτηση "για να παραμείνει το Λονδίνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση" συγκέντρωνε σήμερα το μεσημέρι (25.06.2106) 16.000 υπογραφές. Ένας λογαριασμός στο Twitter @London_Stays (το Λονδίνο παραμένει) συνηγορεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Και το βράδυ της Παρασκευής 400 φιλοευρωπαίοι έκαναν πορεία στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Brexit. "Φοβόμαστε, όλοι αυτοί εδώ οι άνθρωποι φοβούνται", είπε μία διαδηλώτρια, η 22χρονη φοιτήτρια Πόλι Μπάτλερ.

Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως αφετηρία μια κοινή διαπίστωση: ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε σε ποσοστό 51,9% υπέρ του Brexit, οι Λονδρέζοι τάχθηκαν σε ποσοστό 60% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Και πάλι, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει το μείζον Λονδίνο που εκτείνεται σε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πολλές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Στα διαμερίσματα του κέντρου της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης, οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ευρώπη ξεπέρασαν το 75%.

Ο ίδιος ο Σαντίκ Καν έδωσε ήδη από την Παρασκευή στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση με την οποία ζητάει να συμμετάσχει το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ και "να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς".

"Έχει κρίσιμη σημασία το Λονδίνο να έχει φωνή στο κεφάλαιο αυτό κατά τις διαπραγματεύσεις, όπως και η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία", δήλωσε ο νεοεκλεγής δήμαρχος του Λονδίνου. Απευθυνόμενος απ' ευθείας στους Ευρωπαίους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε πως είναι "πάντα ευπρόσδεκτοι στο Λονδίνο".

Πόλη 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, το 37% των οποίων είναι γεννημένοι στο εξωτερικό, το Λονδίνο θεωρείται από πολλούς ξεχωριστή χώρα. "Το Λονδίνο είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, που δεν μπορεί να συγκριθεί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο όπου δεν θέλουν μετανάστες. Εδώ δεν αισθάνεσαι περιθωριοποιημένος", λέει η 43χρονη Κάρμεν Μαρτίνεθ, μια Ισπανίδα εγκατεστημένη στη βρετανική πρωτεύουσα.

"Η ταυτότητα των Λονδρέζων είναι διαφορετική απ' αυτή της υπόλοιπης χώρας. Αισθάνομαι πρώτα Λονδρέζα, μετά Ευρωπαία, μετά Βρετανίδα", εξηγεί η 33χρονη Μπέβερλι Ντέιβιντ.

Πολλοί ήταν εξοργισμένοι εναντίον των ηγετών του στρατοπέδου του Brexit. Όταν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον, έκανε την Παρασκευή την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποδοκιμάσθηκε και χαρακτηρίσθηκε "προδότης" έξω από το σπίτι του στη συνοικία του Ίσλινγκτον. "Ντροπή σου Μπόρις, ντροπή σου", φώναξε ένας ποδηλάτης επιχειρώντας να του κλείσει τον δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: