Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Τέλος τα μετρητά από τον Αύγουστο - Ξεκινά η επιβολή της χρήσης “πλαστικού χρήματος”

Το τέλος του καλοκαιριού, αναμένεται να σημάνει την... αρχή του τέλους και για τα μετρητά. Το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει την σταδιακή αντικατάστασή του από τον Αύγουστο με “πλαστικό χρήμα” ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο και η φοροδιαφυγή.Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, σε πρώτη φάση εντάσσονται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επαγγελματικοί κλάδοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως:Η εστίαση και η διασκέδαση, γιατροί, δικηγόροι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί.Οι μεν επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταστήσουν συσκευή χρέωσης καρτών, με την επιλογή του τρόπου πληρωμής να παραμένει στον πελάτη, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες φαίνεται πως η χρήση του μηχανήματος θα είναι υποχρεωτική σε κάθε συναλλαγή. Η υποχρέωση αυτή, θα εφαρμοστεί σταδιακά ανά κλάδο, ενώ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Σε πρώτο στάδιο, ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει αν θα πληρώνει με μετρητά ή με κάρτα, όμως σε δεύτερη φάση οι περισσότερες συναλλαγές, θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Για να πετύχει το μέτρο και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις. Για τον λόγο αυτό, θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή τους. Το ισχυρότερο κίνητρο θα είναι η σύνδεση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: