Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Διατηρήστε τον χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς

Παρέμβαση από την πλευρά των ΗΠΑ έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπόθεση της Αγιά Σοφίας μετά την απόφαση της Τουρκίας να διαβάζεται το Κοράνι μέσα στον ιερό ναό καθημερινά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την τουρκικά πλευρά να σεβαστεί τον χαρακτήρα του μνημείου.



Τονίζει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει ότι η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί, επίσης, την πολύπλοκη ιστορία της.

Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά την κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με την Άγκυρα να εκδίδει μια πρωτοφανούς δριμύτητας ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να παρουσιάσει το θέμα της Αγιά Σοφιάς σαν διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα και την Ελλάδα να απαντά με διαρροή ότι «εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: