Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Προκλητικό δημοσίευμα για τους Έλληνες λιμενικούς

Ένα προκλητικό δημοσίευμα που κάνει λόγο για «δολοφονικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από την ελληνική ακτοφυλακή» φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung υπό τον τίτλο «Βάναυση απώθηση».Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρεται στην εμπειρία του 27χρονου Αϊχάμ Ρ. ο οποίος προσπάθησε να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα και αναφέρει τι πληροφορήθηκε για τις ελληνικές αρχές από κάποιον άλλο Σύρο που προσπάθησε και αυτός να περάσει στην Ελλάδα. «Κρατάνε όπλα πάνω από τα κεφάλια μας και απειλούν να μας χτυπήσουν εάν δεν επιβιβαστούμε στα τουρκικά πλοία». Και λίγο παρακάτω σημειώνει η εφημερίδα:



«Εδώ και χρόνια ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία ή η Pro Asyl κάνουν λόγο για βίαιες, εν μέρει δολοφονικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης από την ελληνική ακτοφυλακή. Η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή Frontex αμφισβητούσε πάντα ότι συμμετείχε σε τέτοιες επιχειρήσεις».

Τέλος, η Tageszeitung σε σχόλιό της με το ίδιο θέμα γράφει: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων δεν είναι καινούργιο. Η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε την έκταση των παραβιάσεων. Ήταν άλλωστε μια προεκλογική δέσμευση της αριστερής κυβέρνησης. Ωστόσο συχνά μέχρι σήμερα η συναναστροφή της Ελλάδας με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα χάους και βίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: