Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μέχρι και πέντε «συντάξεις» χάνουν ετησίως οι συνταξιούχοι

Σοκ και δέος για τις απώλειες στα εισοδήματά τους από την κατάργηση του ΕΚΑΣ - Με την «ανάπτυξη» δεν θα έχετε ανάγκη το επίδομα, η απάντηση του υπ. Εργασίας.Σύμφωνα με υπολογισμούς (εν αναμονή των στατιστικών στοιχείων) ο τελικός αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν υποστεί (ή θα υποστούν αύριο) εξοντωτική μείωση του εισοδήματός τους από τη μία μέρα στην άλλη ανέρχεται σε 160.000.  Την πιο «βάναυση» ανατροπή θα βιώσουν τα ζευγάρια συνταξιούχων που έπαιρναν και οι δύο ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ. Από τη μια μέρα στην άλλη θα χάσουν 5.520 ευρώ ετησίως, καθώς αν παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ χωρίς να λαμβάνουν επικουρική, υπερβαίνουν το οικογενειακό εισοδηματικό πλαφόν των 11.000 ευρώ. Δηλαδή ο κάθε συνταξιούχος θα χάσει πάνω από πέντε συντάξεις το χρόνο.



Είναι χιλιάδες οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταξιούχων του ΙΚΑ με κατώτατη κύρια σύνταξη 486 ευρώ και επικουρικό 180 ευρώ που ξεπερνούν το όριο των 664 ευρώ το μήνα για 2 ευρώ και χάνουν το μηνιαίο επίδομα ύψους 115 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα χάσουν ετησίως 1380 ευρώ η περίπου 3 συντάξεις το χρόνο. 

Με άλλα λόγια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Πχ. Ένας συνταξιούχος που ελάμβανε 685 ευρώ από συντάξεις ανά μήνα, δικαιούταν ΕΚΑΣ ύψους 57 ευρώ/μήνα ή 684 ευρώ ανά έτος, όσο δηλαδή ανερχόταν η μηνιαία σύνταξή του. Συνεπώς ο εν λόγω συνταξιούχος θα χάσει μία σύνταξη το χρόνο.

Οι συνταξιούχοι μπροστά στα ΑΤΜ σχολίαζαν ότι οι συντάξεις τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο που ήταν επί διακυβέρνησης Σαμαρά.  Και αυτό είναι εύλογο καθώς τα δύο τελευταία χρόνια τα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του ΕΚΑΣ δεν είχαν αναπροσαρμοστεί με αποτέλεσμα να λαμβάνουν το επίδομα και σχετικά «εύποροι» συνταξιούχοι.

Τα νέα ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016 είναι για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.216 ευρώ, 172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ, 115 ευρώ αν έχουν εισόδημα 7.518,01 μέχρι 7.720 ευρώ και 57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 122.000 επιδόματα που «κόπηκαν» από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ή «κατέβηκαν» κατηγορία τις 80.000 αφορούν ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ.

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου αντιμέτωποι με την «καταιγίδα» μπροστά από τα ΑΤΜ θα έρθουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΝΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κοπούν 34.500 επιδόματα από τα οποία τα 24.000 αφορούν σε ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ.

Την ίδια ημέρα θα πιστωθούν και τα «ψαλιδισμένα» μερίσματα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ενώ τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς οι επικουρικές συντάξεις. Παρότι μεταφέρθηκε η ημερομηνία πληρωμής για να μην αναγκάζεται το ενιαίο επικουρικό να ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει το κονδύλι για τις συντάξεις ,και πάλι αυτό το μήνα του έλειπαν 50 εκατ. ευρώ τα οποία έλαβε από το ΑΚΑΓΕ (λογαριασμός αλληλεγγύης γενεών).

Και ενώ χιλιάδες ηλικιωμένοι έφτασαν χθες στα όρια της απελπισίας, το υπουργείο Εργασίας υπερασπίστηκε με ανακοίνωσή του την κατάργηση του ΕΚΑΣ, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούσε στρεβλώσεις. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου με διαφορά εισοδήματος μόλις ενός ευρώ κάποιος θα μπορούσε να στερηθεί το επίδομα συγκρινόμενος με εκείνον που ελάμβανε σύνταξη μικρότερη κατά ένα ευρώ.  

Με αυτές τις στρεβλώσεις το ΕΚΑΣ λειτούργησε και ως αντικίνητρο ασφάλισης, αφού με 15 έτη ασφάλισης μπορούσε κάποιος να λαμβάνει μαζί με το ΕΚΑΣ το ίδιο ποσό με εκείνον που συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτούνταν με 15 έτη εργασίας και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, δικαιούταν οργανικό ποσό σύνταξης ύψους 301 ευρώ. Ο ασφαλισμένος αυτός έπαιρνε τελικά 487 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη και 230 ευρώ ως το ανώτατο ποσό ΕΚΑΣ. Συνολικά λάμβανε 717 ευρώ, ποσό το οποίο ελάμβανε άλλος με τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλά με συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ. 

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 θεσμοθετήθηκε από τον Αύγουστο 2015 με το Ν.4336/2015. Αποτελεί δέσμευση την οποία αξίωναν να αναλάβει η χώρα τα περισσότερα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν βάσει του Ν. 4387/2016, (έως και 120% για τις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές). 

Η προστασία ωστόσο των αδύναμων κατηγοριών με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού θα αφορά τους νέους συνταξιούχους και όχι του νυν άνω των 65 ετών που θα ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους με δραματικά μειωμένο εισόδημα. Οι σημερινοί συνταξιούχοι πρέπει να στηρίξουν τις όποιες ελπίδες τους στην ..ανάπτυξη,η οποία μέσω του επαναϋπολογισμού των συντάξεων , θα τους δώσει -όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας- συντάξεις υψηλότερες από τα όρια του ΕΚΑΣ. Αρκεί να έχουν συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 30 χρόνια ασφάλισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: