Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Πώς ξεχωρίζουμε τη λαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδα


Είναι κατακόκκινος ο λαιμός σας και πονά όταν καταπίνετε; Ή μήπως έχετε βραχνάδα και δυσκολεύεστε να μιλήσετε; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ίσως έχετε λαρυγγίτιδα. Μπορεί όμως να πάσχετε και από φαρυγγίτιδα, καθώς και οι δύο αυτές φλεγμονές εμφανίζονται όταν ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.Μάλιστα, δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι μπερδευόμαστε να τις ξεχωρίσουμε, αφού ο φάρυγγας και ο λάρυγγας βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο (ο λάρυγγας είναι στο κάτω μέρος του φάρυγγα), έτσι ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να προσβάλλονται συγχρόνως και οι δύο.


Λαρυγγίτιδα: Η φλεγμονή του λάρυγγα

Αίτια: Ιοί, μικρόβια ή αλλεργίες. Αλλά και κάποια κακοήθεια ή ερεθιστικές ουσίες που εκπνεύσατε. Όμως, και η πολυλογία μπορεί να οδηγήσει σε λαρυγγίτιδα, όπως και το τραγούδι.

Συμπτώματα: Η έντονη βραχνάδα της φωνής, αλλά μερικές φορές και η αφωνία, είναι το χαρακτηριστικότερο συμπτώμα της λαρυγγίτιδας και η βασική διαφορά της από τη φαρυγγίτιδα.

Άλλα συμπτώματα: Έντονη κοκκινίλα και πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού, πυρετός, δυσκολία στην κατάποση και γενικά ενοχλήσεις στο λαιμό.

Φροντίδα:

Τα συμπτώματα μιας απλής ιογενούς λαρυγγίτιδας θα σας ταλαιπωρήσουν για 3-4 ημέρες και δεν θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, εκτός και αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, οπότε ο γιατρός θα σας συστήσει κάποιο αντιπυρετικό.
Αν, όμως, οι ενοχλήσεις επιμένουν πάνω από μία εβδομάδα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό.

Ανακουφίζουν:

Τα πολλά υγρά.
Η διακοπή του καπνίσματος.
Οι γαργάρες με αντισηπτικά διαλύματα.
Τα ζεστά αφεψήματα.
Τα ζεστά επιθέματα στο λαιμό.
Οι εισπνοές ατμών με αιθέρια έλαια.

Φαρυγγίτιδα: Η φλεγμονή του βλεννογόνου του φάρυγγα

Πρόκειται για φλεγμονή που προκαλείται κατά 95 % από ιούς (ιογενής) και κατά 5 % από μικρόβια (μικροβιακή).

Συμπτώματα: Τόσο η ιογενής όσο και η μικροβιακή φαρυγγίτιδα εκδηλώνονται με έντονο πόνο και δυσκολία στην κατάποση, πυρετό, κοκκινίλα στο λαιμό και με την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στο λαιμό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και βήχας, πονοκέφαλος, ατονία και ανορεξία.

Επειδή η φαρυγγίτιδα είναι μεταδοτική, καλό είναι να αποφεύγετε τις πολλές επαφές με άτομα που έχουν νοσήσει.

Φροντίδα:

Σε περίπτωση ιογενούς φαρυγγίτιδας, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν αφού σας ταλαιπωρήσουν 3-5 ημέρες.

Αν όμως δεν υποχωρήσουν, τότε μάλλον η αιτία της φαρυγγίτιδάς σας είναι κάποιο μικρόβιο και επομένως πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό.

Γιατί η μικροβιακή φαρυγγίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή. Όσο για τα σημάδια βελτίωσης, αυτά θα εμφανιστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τότε που θα αρχίσετε να παίρνετε το αντιβιοτικό.

Ανακουφίζουν:

Οι γαργάρες με αντισηπτικά διαλύματα.
Τα ζεστά και όχι καυτά αφεψήματα.
Οι καραμέλες για το λαιμό.
Τα φαγητά που καταπίνονται εύκολα.
Τα πολλά υγρά.
Η υγρή ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Μην ξεχνάτε

- Οι λαρυγγίτιδες και οι φαρυγγίτιδες, όσο και να τις θεωρούμε... αθώες, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη βοήθεια του γιατρού.

- Κάποια συμπτώματα που επιμένουν ή όταν ο βήχας της φαρυγγίτιδας ή της λαρυγγίτιδας συνοδεύεται και από φλέγματα με αίμα, δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητα, αλλά να σας οδηγούν αμέσως στο γιατρό, ο οποίος με ειδικές εξετάσεις (λαρυγγοσκόπηση κ.ά.) θα είναι σε θέση να αποκλείσει την πιθανότητα ενός καρκίνου του φάρυγγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: