Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ψάχνει 47 βουλευτές η κυβέρνηση!

Κι αυτό γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τη σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο εδώ και τώρα θεωρώντας ότι η κίνηση αποσκοπεί πρωτίστως στη δημιουργία ενός εκλογικού συστήματος που θα διασφαλίζει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο και θα το διασώσει από μια εκλογική συντριβή όπως εκτιμούν



Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την τελική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, εντός του οποίου σημειωτέον υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που κινούνται σε παραλλαγές απλής αναλογικής και σε καμία περίπτωση πάντως στην κατεύθυνση της λεγόμενης απλής και άδολης αναλογικής, με πρόθεση μάλιστα να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του νέου εκλογικού συστήματος.

Προς το παρόν η αντίδραση από την αντιπολίτευση δεν είναι "θερμή" απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης τηρώντας στάση αναμονής και αφήνοντας αυτή τη στιγμή μικρά περιθώρια για στήριξη της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης από τα 2/3 της Βουλής, καθώς αναζητά 47 βουλευτές από μια δεξαμενή 147 βουλευτών της αντιπολίτευσης και με τα δεδομένα μέχρι στιγμής να είναι τα εξής :

- η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αριθμεί 153 βουλευτές,

- η ΝΔ αριθμεί 75 βουλευτές, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής για λόγους σταθερότητας αφενός και αφετέρου να προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση και μετά να γίνει η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

- το ΚΚΕ έχοντας 15 βουλευτές δεν συζητά τίποτα λιγότερο από καθαρή απλή αναλογική

- η Δημοκρατική Συμπαράταξη (16 βουλευτές) είναι αρκετά επιφυλακτική και ζητά κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

- τo Ποτάμι (με 10 βουλευτές) στο θέμα του μπόνους που παίρνει το πρώτο κόμμα προτείνει να περιοριστεί και να σχετίζεται με το εκλογικό ποσοστό, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης ενός ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή και τάσσεται υπέρ του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών

- η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) ζητά απλή αναλογική χωρίς κανένα μπόνους για να ευνοηθούν κυβερνήσεις συνεργασίας, διατήρηση του πλαφόν του 3% και δεν βλέπει θετικά προτάσεις για σπάσιμο περιφερειών.

Η Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές) και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές (Στ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος, Λ. Γρηγοράκος και Χ. Θεοχάρης) θεωρούνται αστάθμητοι παράγοντες και δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τι πρόκειται να κάνουν.

Τα "κλειδιά" πάντως του νέου εκλογικού νόμου θα είναι:

- η ύπαρξη ή μη του μπόνους για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων και το ύψος του μπόνους.

- η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, καθώς; από τον αριθμό των περιφερειών και τον τρόπο ανάδειξης των βουλευτών σε αυτές θα εξαρτηθεί ο χαρακτήρας του εκλογικού συστήματος αλλά και η αναλογικότητα του εκλογικού νόμου.

Από τις προτάσεις της κυβέρνησης στα δύο αυτά ζητήματα θα φανεί η τελικής πρόθεση και στάση της αν επιθυμεί με αναλογικότερο νόμο η δημιουργία κυβερνήσεων και άρα κλίμα πολιτικής σταθερότητας ή απλά και μόνο το μοίρασμα της εκλογικής πίτας θυσιάζοντας την πολιτική σταθερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: