Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

“Τον σκότωσα γιατί με μείωνε” - Ομολογία - σοκ από τον φίλο του 14χρονου - Πώς η αστυνομία έφτασε στην εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας στη Γέφυρα

Σοκ από την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη της στυγερής δολοφονίας του 14χρονου Τάσου στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.Ο νεαρός φίλος του άτυχου 14χρονου, που τον συνόδευσε κατά την αποχώρηση του από το δημοτικό αναψυκτήριο της Γέφυρας, παραδέχτηκε στις αρχές ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα.«Φύγαμε μαζί από το αναψυκτήριο και αφού φτάσαμε στη γωνία που έπρεπε να στρίψω για το σπίτι μου, αποχαιρέτησα τον Τάσο. Από εκείνη την στιγμή και μετά δεν τον είδα ξανά. Έμαθα ότι τον αναζητούν οι γονείς του, αλλά δεν μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο» είχε πει στην αρχική του κατάθεση.



Με την πρόοδο των ερευνών, ο 14χρονος φερόμενος ως δράστης κρίθηκε ως υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για τη δολοφονία και για αυτό προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο για εξέταση. Εκεί υπό το βάρος των στοιχείων φαίνεται ότι λύγισε, ομολογώντας την ενέργεια του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τάσος και ο φίλος του τσακώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για προσωπικούς λόγους και στη συνέχεια ήρθαν στα χέρια. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το πώς βρέθηκε στα χέρια του δολοφόνου το κουζινομάχαιρο. Αν δηλαδή είχε προμελετήσει το έγκλημα ή αν πήγε στο σπίτι του και πήρε το μαχαίρι.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής, έδειξαν και επιστημονικά την ταυτότητα του δράστη.

Ο 14χρονος παραμένει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.


Το κίνητρο
Ο νεαρός σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεχόταν φραστικές επιθέσεις από το θύμα. Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι επί δύο χρόνια δεχόταν πειράγματα και αρνητικά σχόλια από τον 14χρονο Τάσο. Ο δράστης είπε στους αστυνομικούς ότι το θύμα έκανε υποτιμητικά σχόλια για πλήθος ζητημάτων από την παρουσία του στο σχολείο μέχρι την οικογένειά του “Με μείωνε και μιλούσε άσχημα για μένα και για την οικογένειά μου”, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.

Από τις αρχές ερευνάται εάν τα δύο παιδιά είχαν κατά το παρελθόν κάποια προηγούμενα και εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο εάν αυτό ήταν γνωστό, όπως επίσης εάν απασχόλησε ποτέ την εκπαιδευτική κοινότητα της Γέφυρας.

Ο Πρόεδρος της Γέφυρας που μίλησε στον ΑΝΤ1, είπε πως σύμφωνα με όσα ακούγονται τίποτα σοβαρό δεν υπήρχε ανάμεσα στα δύο αγόρια. Κάποιοι κάνουν λόγο για αντιδικία που ξεκίνησε για το ποια οικογένεια είχε το καλύτερο τρακτέρ! 

Ο πρόεδρος του χωριού διευκρίνισε ότι οι δύο οικογένειες δεν είχαν διαφορές, ενώ περιέγραψε επίσης τις αντιδράσεις του ανήλικου δολοφόνου όταν ο πατέρας του εντόπισε το πτώμα το πρωί της Κυριακής.


Τα λάθη και οι αντιφάσεις
Οι αστυνομικοί από την αρχή έλεγαν ότι πρόκειται για "έγκλημα ερασιτέχνη". Ο δράστης είχε αφήσει αποτυπώματα στο μαχαίρι και DNA στα νύχια του άτυχου Τάσου μετά από την πάλη που προηγήθηκε της δολοφονίας. Το γεγονός επίσης ότι ο μικρόσωμος Τάσος πάλεψε με τον δολοφόνο του έδειχνε στους αστυνομικούς ότι πιθανότατα και ο δράστης είναι ανήλικος. Όλα έδειχναν ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν θέμα χρόνου.

Τα χρήματα και το κινητό του θύματος βρέθηκαν δίπλα στο πτώμα και έτσι απομακρύνθηκε το κίνητρο της ληστείας. Επιπλέον το θύμα ήταν ντυμένο και τα στοιχεία απέκλεισαν την περίπτωση να πρόκειται για σεξουαλικό έγκλημα. Έτσι οι αρχές στράφηκαν στο φιλικό περιβάλλον του Τάσου.

Ο φίλος του 14χρονου είχε αρχικά καταθέσει ότι άφησε τον Τάσο σε μια διασταύρωση κοντά στο σπίτι του. Το υλικό όμως από τις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες τον διέψευσε. Εξάλλου το πτώμα του μαθητή γυμνασίου βρέθηκε στην αντίθετη πλευρά του χωριού, κοντά στο σπίτι του καθ' ομολογίαν δράστη...

Ένα επιπλέον στοιχείο, ήταν ότι το θύμα ήταν μαχαιρωμένο στο λαιμό με κουζινομάχαιρο, το οποίο βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Αυτό έδειχνε ότι το όπλο του εγκλήματος ήταν ευκαιριακό και προβλημάτισε τις αρχές που ξεκίνησαν έρευνες στα σπίτια του φιλικού περιβάλλοντος του Τάσου, προκειμένου να βρουν από ποια κουζίνα προερχόταν το μαχαίρι που ο δολοφόνος μέσα στον πανικό του εγκατέλειψε (μαζί μετ τα αποτυπώματά του) στον τόπο του εγκλήματος...

Ένα ακόμα στοιχείο, ήταν ότι ο φερόμενος ως δράστης έφερε κάποια “φρέσκα” τραύματα στα χέρια για τα οποία δεν κατάφερε να δώσει πειστική εξήγηση...

Από το απόγευμα της Κυριακής ο ανήλικος είχε προσαχθεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης από την αστυνομία μαζί με τους γονείς του, ωστόσο δεν άντεξε και ομολόγησε.

Το χρονικό
Το έγκλημα αποκαλύφθηκε το πρωί, όταν κάτοικος της Γέφυρας εντόπισε το άψυχο κορμί του αγνοούμενου μαθητή κοντά στο ομώνυμο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι γονείς του μικρού Τάσου, ανησυχώντας διότι ο γιος τους δεν είχε γυρίσει στο σπίτι ύστερα από βραδινή έξοδο, απευθύνθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Εχεδώρου, όπου δήλωσαν την εξαφάνισή του. Η είδηση της εξαφάνισης σήκωσε στο «πόδι» τον οικισμό της Γέφυρας, που αριθμεί περίπου 3000 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Όλη τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του αγοριού, με τη συμμετοχή, πέραν των ανδρών της Αστυνομίας, και πολλών κάτοικων της περιοχής.

Η ελπίδα όμως να βρεθεί ζωντανό το παιδί έσβησε γύρω στις 10.30. Η σορός του ανήλικου βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος και διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο τραύματα από μαχαίρι στην τραχηλική χώρα. Η ιατροδικαστής διαπίστωσε επιπλέον αμυντικά τραύματα στα χέρια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο 14χρονος έδωσε μάχη για να υπερασπιστεί τη ζωή του, ενώ στα νύχια του νεκρού φέρεται ότι εντοπίστηκε ξένο γενετικό υλικό. Κοντά στο σημείο βρέθηκε το μαχαίρι που πιθανόν χρησιμοποίησε ο δράστης ως φονικό όπλο, ενώ πάνω στον αδικοχαμένο μαθητή βρέθηκαν τόσο το (απενεργοποιημένο) κινητό του όσο και μικροποσό, ευρήματα που από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν την εκδοχή το κίνητρο της αποτρόπαιης πράξης να είναι η ληστεία.

Από την ώρα που βρέθηκε το πτώμα και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για δολοφονία, αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν με πυρετώδεις ρυθμούς έρευνες για να διαλευκάνουν την υπόθεση. Στο σημείο μετέβη επίσης συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για την εξερεύνηση της περιοχής.

Αστυνομικοί συνέλεξαν μαρτυρίες από το φιλικό περιβάλλον του 14χρονου θύματος. Οι συγκλίνουσες καταθέσεις ανέφεραν ότι ο μικρός Τάσος αποχώρησε γύρω στις 23.45 από το αναψυκτήριο, όπου προηγουμένως διασκέδαζε με την παρέα του, παρακολουθώντας μουσική εκδήλωση.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι κατά την αποχώρησή του τον συνόδευε ο 14χρονος συμμαθητής του. Σε αντίθεση όμως με τον τελευταίο, ο Τάσος δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: