Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Πήγαινε για δεύτερα Ιμια η Αγκυρα: Σχεδίαζαν κατάληψη της νήσου Πασά με ομάδα SAT

Πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών για τουρκική ενέργεια στη νήσο Πασά ανατολικά των Οινουσσών, οδήγησαν το ΓΕΕΘΑ να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας  την εσπευσμένη μεταφορά στρατιωτικής δύναμης στην νήσο Πασά, αναφέρει απόλυτη έγκυρη κυβερνητική πηγή στο pronews.gr. Η ενέργεια, η οποία θα είχε πολλά κοινά με αυτή που έγινε στην δυτική Ιμια τον Ιανουάριο του 1996 θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας ανάλογης κρίσης με αυτή των Ιμίων, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής (εννοούμε του Αιγαίου, φυσικά...) και στην εν συνεχεία εξέλιξη της τακτικής κατάστασης στην περιοχή.



Η πληροφορία ανέφερε ότι τμήμα της τουρκικής ειδικής μονάδας SAT (φωτό), ετοιμαζόταν να κινηθεί για κατάληψη του νησιού το οποίο είναι ένα από τα 185 του Αιγαίου, τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι είναι "ασαφούς εθνικής κυριαρχίας" βάσει των συνθηκών, δηλαδή δεν είναι ελληνικό έδαφος, όπως ακριβώς θεωρούσε (και θεωρεί) ότι συμβαίνει με τα Ιμια.

Η εσπευσμένη διαρροή για μετακίνηση φρουράς στη νήσο Πασά συνδυάστηκε με την πληροφορία ότι θα δημιουργεί ελικοδρόμιο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ήδη ένα παλιό ελικοδρόμιο στο νησί. Απλά για να απαλυνθεί η είδηση για μετάφορά στρατιωτικής δύναμης στη νήσο, "ντύθηκε" και με την πληροφορία περί ελικοδρομίου.

Από την Πέμπτη, το πρωί όταν και συγκλήθηκε το άτυπο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου, που αποκάλυψε το pronews.gr, ουσιαστικά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. 

Οι τουρκικές κινήσεις της Μεγάλης Παρασκευής (υπερπτήσεις παρατήρησης σε πολύ χαμηλό ύψος επάνω από την Παναγιά ενός CN-235) ) συνδυάστηκαν με τις πληροφορίες που υπήρχαν και αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση δράση με αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη νήσο Πασά.

Από τα Επιτελεία έχει ανασυρθεί οποιαδήποτε πληροφορία αφορά το τουρκικό σχέδιο SUGA του 2003 που προέβλεπε κατάληψη των Οινουσσών και των νησίδων Παναγιά και Πασά (εκτός από τους Φούρνους και τη Λέρο).

Η αποστολή δύο κανονιοφόρων ("Αήττητος" και "Κραταιός") στην περιοχή δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, αφού μετά το 2010 είναι η πρώτη φορά που στέλνονται πολεμικά σκάφη σε τέτοιες αποστολές στις οποίες απέναντί τους βρίσκεται η τουρκική ακτοφυλακή και όχι το τουρκικό Ναυτικό, αλλά ίσως αποδειχθούν μη επαο σκάφος: Στο επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό έσπευσαν άλλα τέσσερα τουρκικά σκάφη σε χρόνο "μηδέν"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: