Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Πειραιά

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στον Πειραιά οπου παραμένουν περισσότεροι από 5.350 πρόσφυγες και μετανάστες στον υπαίθριο καταυλισμό. Παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη μεταφέρθηκαν περίπου 300 άτομα στην Ηλεία και τα Ιωάννινα εντούτοις σήμερα οι πρόσφυγες δηλώνουν απροθυμία να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας εκτός Αττικής.Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον Πειραία είναι ότι και οι εκπρόσωποι του δήμου που από την πρώτη στιγμή είχαν δώσει το παρών εκεί για να προσφέρουν τα απαραίτητα στους μετανάστες πλέον αποχώρησαν μετά και τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη.«Τα μαζέψαμε και φύγαμε ήδη. Ο Δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτής που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί {...} Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κόκκαλης.

Την ίδια ώρα SOS για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των προσφύγων στην Ελλάδα σήμανε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμών στους χώρους αυτούς και άλλους είναι πραγματικός» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μελίσα Φλέμινγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες επικεντρώνοντας την κριτική της, όπως σημειώνει το Reuters, στις συνθήκες που επικρατούν στον Πειραιά, τη Λέσβο, τη Σάμο και την Ειδομένη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αποφάσισε μόλις την Παρασκευή ότι είναι απαραίτητη η αποσυμφόρηση του λιμανιού θέτοντας ως στόχο αυτό να συμβεί πριν τις γιορτές του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: