Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Χωρίς Ελλάδα τελικά η συνάντηση των «5» στο Ανόβερο

Η Ανάσταση δεν έφτασε νωρίτερα! Οι ελπίδες του Μαξίμου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα έσωζε την παρτίδα όσον αφορά τους όρους των δανειστών, διαψεύσθηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει να είναι ολομόναχη απέναντι στα “θηρία”!Στη ανακοινωθείσα ατζέντα των πέντε ισχυρών της Δύσης που συναντήθηκαν στους περίφημους κήπους Χερενχόιζερ του Αννόβερου, το ελληνικό ζήτημα «λάμπει δια της απουσίας του». Η Άνγκελα Μέρκελ, είχε, εξάλλου, δηλώσει ότι η Ελλάδα «δεν θα βρεθεί στο τραπέζι». Επιπλέον, το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν εκτιμά αυτού του είδους τις παρεμβάσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ποιος δεν θυμάται την προτροπή του Βόλφγκανκ Σόιμπλε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεισφέρει με 50 δισεκατομμύρια στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να μπορεί να εκφράσει και την άποψή του για τις αποφάσεις.



Οι πέντε μίλησαν για τη Συρία, τη Λιβύη, την τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος, την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ), ακόμη και για το σκάνδαλο της Volkswagen. Επίσης, αφιέρωσαν αρκετό χρόνο και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται μία γενική διαπίστωση: «η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης χρειάζεται συνολική και βιώσιμη λύση που θα αντικατοπτρίζει τις αξίες που μοιράζονται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ». Αυτό στην πράξη μεταφράζεται ότι όχι μόνο θα συνεχιστεί η ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο, αλλά ενδεχομένως και να ενταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα δίκτυα διακινητών και να μειωθούν οι ροές προσφύγων-μεταναστών.

Είναι γεγονός ότι οι ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν αυτό θα συνεχιστεί εάν η ΕΕ δεν καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες τον Ιούνιο. Ο Ομπάμα έδωσε συγχαρητήρια στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον γερμανικό λαό για την υποδοχή του μεγάλου αριθμού προσφύγων, αλλά αυτή τη φορά δεν βρήκε ανάλογες φράσεις για την Ελλάδα.

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την άτυπη σύνοδο είναι ότι δεν προσκόμισε κάτι σημαντικό ούτε σηματοδότησε κάποιου είδους αλλαγή στις ασκούμενες πολιτικές. Όσον αφορά δε την Ελλάδα και την αξιολόγηση, η εκτίμηση που επικρατεί στο Αννόβερο είναι ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί τελικά τους όρους και η αξιολόγηση θα κλείσει αν όχι άμεσα, σίγουρα πάντως μέσα στον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: