Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες οι εργασίες του 1ου Συνέδριου Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, με τίτλο: «Θεσσαλονίκη, Γεύσεις από την Ανατολή ως τη Δύση».Το Συνέδριο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επαγγελματιών και σπουδαστών του επισιτιστικού τομέα, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Οι Σύνεδροι που συμμετείχαν ξεπέρασαν τους 1100, μεταξύ των οποίων και μαθητές από την Κρατική Σχολή Μαγειρικής του ΟΤΕΚ και Δημοσίων ΙΕΚ, από τη Θεσσαλονίκη, την Αριδαία, τις Σέρρες και την Έδεσσα, οι οποίοι προσήλθαν με τη συνοδεία των εκπαιδευτών τους.



Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας, καλώντας στο βήμα τον Υπεύθυνο του τομέα Επισιτισμού του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και εμπνευστή της εκδήλωσης, κ. Παναγιώτη Καραφουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μελέτης της μαγειρικής σε σχέση με την κουλτούρα και την ιστορία.

Οι εισηγήσεις παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι ομιλητές επιχείρησαν να διεισδύσουν στην ιστορία των διαφόρων ενοτήτων που απαρτίζουν τον ιστό της πόλης. Έγιναν αναφορές σε οχτώ διαφορετικές εποχές και κουζίνες: Σεφαραδίτικη, Οθωμανική, Ιταλική, Αρμένικη, Αθωνική, Μικρασιατική, Ποντιακή και Κρητική.

Παράλληλα, στις τέσσερις κουζίνες που στήθηκαν στο χώρο, οι σεφ – εκπρόσωποι των φορέων και εστιατορίων που συμμετείχαν ετοίμασαν με τη βοήθεια σπουδαστών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ παραδοσιακές συνταγές, προσθέτοντας στην ιστορία και στην κουλτούρα, γεύσεις και μυρωδιές. 

Fizon con Carne, Μαντί, παραδοσιακός Αρμένικος Χαλβάς, Wenos Haminados, Ριζότο με Μελάνι Σουπιάς, Carbonara, Kadayif Dolmasi, Χορτοκεφτέδες, Αθωνικό Χταποδάκι με Λαχανικά, Σουπιές με Κριθάρι, Κρητικός Ντάκος, Χοχλιοί και παραδοσιακό ποντιακό ζυμαρικό Εβρεστόν σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή  ήταν λίγα μόνο από τα πιάτα που ετοιμάστηκαν για γευστική δοκιμή από τους συνέδρους.

Χαιρετισμό απεύθυνε  ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορ. Ελλάδος, κ. Γιώργος Μαστροδημήτρης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την ανάληψη από τη χώρα μας του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων της WACS, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2016, στο οποίο ο επισιτιστικός τομέας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ θα έχει ενεργό ρόλο.

Το Συνέδριο υποστήριξε και η ένωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» με εισήγηση από την οινολόγο κα Σταυρούλα Λιάπη σχετικά με το έργο και τους σκοπούς της ένωσης, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά οινοποιείων – μελών της Ένωσης.

Το Συνέδριο μεταδόθηκε και με live streaming, το οποίο παρακολούθησαν 6.000 άνθρωποι.

Υποστηρικτές: Οίνοι Βορ. Ελλάδος, Καφεκοπτεία Λουμίδη, Κορπή, Acqua Panna, Παραδοσιακό Κρεοπωλείο Φιλάκης, Γιοκ Μπαλίκ, Super Market 10, Mare e Monti, Βερμίου Γης, Μαναβική Χιώτης, ΑΥΗΑΝ, Μέλι-Λαδι Κρητικά Προϊόντα, Erebuni Armenian Restaurant

Χορηγοί Επικοινωνίας: Δημοσιογραφικό Συγκρότημα Μακεδονία, Cityportal.gr, Εγνατία TV, Hellas Press Media, Ora Thessaloniki, Focus FM

Δημόσιες Σχέσεις– Επικοινωνία: Tsakalou Interactive P.R.


Δεν υπάρχουν σχόλια: