Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα επικυρώνεται η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot


Με στόχο να αποφύγει τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, θα συμμετάσχει σήμερα σε μία δραματική, όπως όλα δείχνουν, Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς όμως ιδιαίτερες ελπίδες να το πετύχει. Ο πρωθυπουργός μεταφέρει στην ευρωπαϊκή ηγεσία την αγωνιώδη κραυγή της Αθήνας να σηκώσουν και οι εταίροι το βάρος που τους αναλογεί για την προσφυγική κρίση, να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και επιδείξουν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη κόντρα στην ακροδεξιά πίεση που ασκούν σε πολλές κυβερνήσεις ακραίες  δυνάμεις. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, κινούμενος και στο εθνικό πλαίσιο, που συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή, θα ζητήσει την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, με τη συμβολή και του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις αποτροπής.


«Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις» υπογράμμιζε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο φαίνεται ότι η Ευρώπη κινείται μάλλον στην αντίθετη κατεύθυνση και οι Βρυξέλλες θα επικυρώσουν ατύπως σήμερα τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot. Οι περισσότερες χώρες δηλώνουν απρόθυμες να μετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, επιλέγοντας να ρίξουν στην Ελλάδα το βάρος. Απόφαση για άνοιγμα των συνόρων δεν προβλέπεται να υπάρξει και με δεδομένο τον κίνδυνο οι ροές να συνεχιστούν, η χώρα μας βρίσκεται ολοένα και σε πιο δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει διαπραγμάτευση επ’ αυτών, αλλά φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ικανοποιηθεί με την ιδέα του «εύκολου θύματος», που για μία ακόμη φορά είναι η χώρα μας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν κλήθηκε καν στο δείπνο κεκλεισμένων των θυρών, που είχαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο τούρκος προωθυπουργός Νταβούτογλου και ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων το πρωί της Δευτέρας στη βελγική πρωτεύουσα, πριν αρχίσει το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου το μεσημέρι.  Λίγο μετά τις 9 συναντάται με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με αντικείμενο το Κυπριακό. Αμέσως μετά (στις 10) θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μισή ώρα αργότερα θα δει τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στις 11 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας. Η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδας.


Το ελληνικό πλαίσιο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν της προεδρίας μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το πλαίσιο που προσδιορίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας από την ΕΕ έχει ως εξής:  
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη - Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους. 

Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: