Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

«Σφραγίζουν» τα σύνορα Σλοβένοι και Σέρβοι - Απελπισία στην Ειδομένη

Κολλημένοι στη λάσπη - αλλά και στην Ειδομένη - εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 13.000 άνθρωποι, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις ελπίδες τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς, να εξανεμίζονται. Μάλιστα, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αρχίσει ξανά η ροή των προσφύγων. Την ίδια ώρα που Σλοβένοι και Σέρβοι «σφραγίζουν» τα σύνορά τους. θέτοντας νέους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα περνάνε μόνο όσοι θα θελήσουν να μείνουν στη χώρα και όσοι κριθεί ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, για να διαβούν τα σύνορα. 



Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για "ανθρωπιστικούς λόγους".

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η απελπισία των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, τους ανάγκασε να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Πολλές είναι και οι κρίσεις πανικού που παθαίνουν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βλέπουν για πολλοστή μέρα τα σύνορα κλειστά, καθώς κλάματα και φωνές σε κατάσταση υστερίας αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απελπισία τους.

Την ίδια ώρα πρόβλημα αποτελεί και η σίτιση τόσων ανθρώπων. Ουρές σχηματίστηκαν και πάλι την Τρίτη με την «πρωτοκαθεδρία» να έχει αυτή μπροστά στην Praksis, όπου θα διανέμονταν 18.000 σάντουιτς, δύο για τους ενήλικες και ένα για τα παιδιά, με κασέρι, μαρούλι και αυγό. Ο καταυλισμός μεγαλώνει όλο και περισσότερο, με δεκάδες σκηνές να έχουν στηθεί σε παρακείμενα χωράφια, ενώ παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων στις ΜΚΟ, κανείς δεν θέλει να αποχωρήσει και να μείνει προσωρινά, σε καλύτερες συνθήκες, σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης. Μόνο κάποιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο όμως απαιτεί προηγουμένως να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.


Σηκώνουν φράχτες ακόμα και στη Βαλτική - Τάφρο ανοίγει η Ουγγαρία!

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αποφάσισαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους και γι' αυτό εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε, αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.

«Μέχρι και πέρυσι, ούτε η Νορβηγία ούτε η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία» είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, Ρενάτας Ποζέλα. «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί» συμπλήρωσε. Οι τρεις χώρες εκτιμούν ότι, καθώς ενισχύονται οι έλεγχοι για τη μετάβαση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη, θα καταστεί πιο δημοφιλής ο διάδρομος που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική. Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράνομη μετανάστευση.

«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε (έναν φράχτη στα σύνορα)» δήλωσε ο Όγιαρς Έρικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λετονίας. «Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο» προσέθεσε.

Η Φινλανδία είχε επικρίνει τον Ιανουάριο τη Ρωσία, επειδή επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο να διασχίσουν τα σύνορα, καθώς ο αριθμός τους στη μεθοριακή διάβαση Σάλα έφτασε τους 20 ημερησίως. Από τους 31.000 πρόσφυγες που δέχτηκε πέρυσι η Νορβηγία, περίπου 5.000 έφτασαν στη χώρα μέσω Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν -που, σημειωτέον, άσκησε βέτο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το προσφυγικό- ανοίγει τάφρο, αλλά και σηκώνει νέο φράχτη, ενισχύοντας παράλληλα την στρατιωτική και αστυνομική της παρουσία στη μεθόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: