Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει έξωση στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη!

Έξωση στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη αποφάσισε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού.Κι όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφο που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, ο Παναγιώτης Δούρος και η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ζητούν από το Ίδρυμα, που βρίσκεται επί της οδού Πολυγνώτου 9-11 στην Πλάκα, να συστεγαστεί με κάποια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, διαφορετικά θα του κάνει έξωση!Ωστόσο, η συστέγαση με υπηρεσία του υπουργείου θα σήμαινε πως θα αφαιρούνταν από το Ίδρυμα ζωτικός χώρος, όποτε ουσιαστικά το υπουργείο δεν αφήνει στους υπεύθυνους κάποια επιλογή.



Η είδηση για το Ίδρυμα προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης υπογραμμίζει ότι το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη «αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του καταταλαιπωρημένου σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού», το οποίο «η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει».

Όπως τονίζει ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, «λίγες ημέρες μετά την 22η επέτειο του θανάτου της Μελίνας Μερκούρη μαθαίνουμε πως το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να κάνει έξωση στο ομώνυμο ίδρυμα. Ένα ίδρυμα το οποίο ίδρυσε προς τιμήν της ο σύντροφός της, Ζιλ Ντασέν, αμέσως μετά τον χαμό της, το 1994».

«Φυσικά, δεν πρόκειται να θυμίσουμε στον κύριο Μπαλτά και το κόμμα του ποια ήταν η Μελίνα και ποια ήταν η προσφορά της στις τέχνες, την πολιτική ιστορία και στη χειραφέτηση των δύο φύλων στη χώρα μας», προσθέτει και σημειώνει ότι το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη έχει διοργανώσει εκατοντάδες εκδηλώσεις και εκθέσεις, προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές, ενώ απονέμει και τα βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» για νέες ηθοποιούς.

«Αμέλεια; Αδιαφορία; Αποστροφή προς τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανήκε η Μελίνα; Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε», αναφέρει και υπογραμμίζει πως «το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη όμως αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του καταταλαιπωρημένου σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Και η κυβέρνηση οφείλει να το προστατέψει».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη ιδρύθηκε μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη το 1994 από τον Ζυλ Ντασέν που υπήρξε σπουδαίος σκηνοθέτης, φίλος της Ελλάδας και σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: