Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Πρόκληση Μουζάλα: Το χάος στην Ειδομένη είναι «ευθύνη της Ιστορίας, όχι της κυβέρνησης»

Απίστευτες δηλώσεις από έναν γυναικολόγο την ώρα που εικόνες με νεογέννητα μέσα στις λάσπες κάνουν το γύρο του κόσμου - Ερωτηματικά για σκοπιμότητες δημιουργεί η πρωτοφανής απουσία του ΣΥΡΙΖΑ - Μακάρι να έρθουν οι Τούρκοι παρατηρητές, θα είναι παρόντες στην καταμέτρηση.«Διεθνή πρακτική» χαρακτήρισε την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.



«Μακάρι να έρθουν» τόνισε, «διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρόν στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους». 

Ο κύριος Μουζάλας είπε τέλος ότι είναι δύσκολο να αδειάσει η Ειδομένη καθώς όλοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα συντονισμού που έχουν παρατηρηθεί είπε ότι παρατηρείται αυτό που συμβαίνει και στους σεισμούς αλλά στη συνέχεια το χάος μπαίνει σε τάξη.

Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε: «Καταλαβαίνω ότι ο Τούρκος στα νησιά ακούγεται κάπως, αλλά είναι μια διεθνής πρακτική και διεθνώς η χώρα από την οποία επιστρέφονται οι μετανάστες, θέλει να έχει έναν αξιωματικό που θα βεβαιώνει ότι επιστρέφονται αυτοί οι οποίοι ήρθαν. Ο σκοπός θα είναι ακριβώς αυτός, να βεβαιώνεται ότι επιστρέφονται αυτοί ακριβώς που ήρθαν. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό, γιατί εξαρτάται από την ροή. Η Frontex και οι ελληνικές αρχές θα "ελέγχουν" τον τρόπο που θα δουλεύει, πρόκειται για μια τεχνική μέθοδος που δουλεύει διεθνώς».

Στην παραδοχή πως ένας Τούρκος υπάλληλος θα αποφασίζει ουσιαστικά για την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία με την Ευρώπη και με βάση όσα συμφωνήθηκαν στην Σμύρνη, προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Η παραδοχή του αυτή, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με πρώτο τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που δήλωσε πως «δεν δέχεται Τούρκο χωροφύλακα στα νησιά». Είναι έγκλημα να βάλεις Tούρκο παρατηρητή στα νησιά, είπε και ζήτησε να μπουν ουδέτεροι αξιωματούχοι: «Εγώ δεν βάζω χωροφύλακα αμφισβήτησης» είπε. Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ζήτησε να ανοίξει και πάλι η Αμυγδαλέζα ως κέντρο κράτησης μεταναστών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης μίλησε για μεγάλη διπλωματική υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Τσίπρα-Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: