Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Φόβοι για βίαιη «έκρηξη» των προσφύγων

Εκτός ελέγχου φαίνεται πώς βγαίνει η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς η απόγνωση τους οδηγεί σε «εκρήξεις» βίας, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις μεταξύ αλλοεθνών στην Ειδομένη και τον Πειραιά, κυρίως, να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελεί, ταυτόχρονα, η παρατεταμένη «φιλολογία» για «άνοιγμα» νέων δρόμων από Ιταλία και Αλβανία και «άνοιγμα» των συνόρων με την ΠΓΔΜ, η οποία διακινείται στο Διαδίκτυο, αλλά και μεταξύ προσφύγων, μεταναστών και ορισμένων ΜΚΟ.Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς ο Πειραιάς, η Ειδομένη, αλλά και ανοιχτά κέντρα κράτησης «βράζουν», τοποθετώντας το πρόβλημα στις πραγματικές -και πρακτικές- του διαστάσεις: η παραμονή των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων πόρρω απέχει από το να είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς σχεδόν κανείς τους δεν θέλει να παραμείνει στη χώρα μας. 

Από χθες μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στα νησιά, κυρίως στη Λέσβο, 377 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μην είναι μεγάλος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά, με δεδομένο ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει «ταβάνι» τους 72.000 πρόσφυγες, αν συνεχιστεί αυτή η ροή, θα πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση του «deal» μεταξύ των δύο πλευρών το καλοκαίρι.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.

Το «φλέγον» ζήτημα, πλέον, είναι το τι θα γίνει με όσους πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να μεταφερθούν στα οργανωμένα κέντρα παραμονής, αν οι μετανάστες θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα και πως θα αντιμετωπίζονται όσοι εξ αυτών παραβιάζουν το νόμο και συμμετέχουν σε επεισόδια, όπως για παράδειγμα συνέβη την περασμένη νύχτα στον Πειραιά, σε συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και Αφγανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: