Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Απόρρητο έγγραφο προς το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο


Κλιμακώνει την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο η Τουρκία, που κατέθεσε στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ απόρρητο έγγραφο 17 σημείων, με το οποίο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο.Η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όχι για να βοηθήσει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης περιορίζοντας τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά για να θέσει ζητήματα κυριαρχίας στις αποκαλούμενες "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο. Επιχειρεί να βάλει τη Συμμαχία σε θέση επιδιαιτητή εγείροντας αξιώσεις και αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο. Άλλωστε, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι πρόσφατες αναφορές του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Νίκου Κοτζιά ότι όταν υπάρχει θέμα διάσωσης ανθρώπινων ζωών "δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το ποια νησιά είναι δικά μας ή δικά σας".


Το έγγραφο, που αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, κατατέθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, ουσιαστικά αποδυναμώνει καθοριστικά τη συνεισφορά της Συμμαχίας στο προσφυγικό, ενώ επιδεινώνει και τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Η Άγκυρα αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητεί να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητεί από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα που θεωρεί αποστρατικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
Όπως προκύπτει από το κείμενο, που υπογράφει ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».
Απαιτεί επίσης από τη Συμμαχία να μην χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων». Το δημοσίευμα αναφέρει πως η συγκεκριμένη αναφορά έχει να κάνει με τα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν πως δεν ανήκουν στην Ελλάδα και τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα όπως Ίμια και Καρντάκ και θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία.
Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο, η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί (παράνομα) αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα της Συμμαχίας να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Πηγή: http://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: