Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Θρίλερ: Μας στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες - Θα τους δεχθούμε;

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν χθες στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου η απελπισία των προσφύγων της Ειδομένης ξεχείλισε και περίπου 700 άτομα πήραν τον δρόμο της... «εξόδου»: Περπατώντας στα λασπωμένα βουνά επί χιλιόμετρα και περνώντας ακόμα και ορμητικούς χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους, μάνες με τα μωρά τους στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι με την βοήθεια των νεότερων αποφάσισαν να επιχειρήσουν να δώσουν ένα τέλος στο μαρτύριο του βαλτότοπου. Πλέον αναμένεται η απόφαση των Σκοπίων για το τι ακριβώς θα κάνουν με τους ανθρώπους αυτούς, ενώ η Αθήνα διαμηνύει πως «εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε».



Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των προσφύγων να πάρουν τα πράγματά τους στην πλάτη και να φύγουν, χθες το μεσημέρι, έπαιξε και ένα λεπτομερέστατο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό, γραμμένο στα αραβικά, με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στα Σκόπια από, υποτίθεται, αφύλαχτα περάσματα.

Το πρωί της Τρίτης βρήκε αρκετές δεκάδες ανθρώπων να έχουν διανυκτερεύσει στα σύνορα με τα Σκόπια, ακριβώς στον παραπόταμο του Αξιού, ενώ όσοι διασχίζουν τον ποταμό εξαναγκάζονται από την αστυνομία των Σκοπίων να επιστρέψουν πίσω. Αυτή τη στιγμή, μόνο μια ομάδα γύρω στα 10-15 άτομα έχουν μείνει στην απέναντι όχθη του χειμάρρου, ενώ αναμένεται να περάσουν πίσω από ώρα σε ώρα, ενώ στην Ειδομένη επιστρέφουν και όσοι πέρασαν την νύχτα στο Χαμηλό, περπατώντας πίσω τα 7-8 χιλιόμετρα.

«Είδαμε τον κόσμο και ακολουθήσαμε, αφού δεν μπορούμε να περάσουμε, θα γυρίσουμε πίσω», λένε οι πρόσφυγες

Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ 

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ανέφεραν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ τους συνέλαβαν και αφού τους φόρτωσαν σε φορτηγά του στρατού τους οδήγησαν πίσω!

Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούσαν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωνε ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγούσε πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούσαν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: