Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ο πιο θερμός Ιανουάριος εδώ και 135 χρόνια


Θερμοκρασίες - ρεκόρ σημειώθηκαν για τον μήνα Ιανουάριο, καθώς ήταν ο πιο αφύσικα θερμός μήνας εδώ και 135 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία αυξήθηκε 1,13 βαθμούς Κελσίου άνω του κανονικού, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το ρεκόρ του Δεκεμβρίου του 2015, ο οποίος μέχρι πρότινος διατηρούσε τον τίτλο του πιο αφύσικα θερμού μήνα με 1,11 βαθμούς Κελσίου περισσότερους από τη μέση θερμοκρασία. Ο περασμένος Δεκέμβριος υπήρξε, επίσης, o θερμότερος Δεκέμβριος, που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.


Πρόκειται για τον τέταρτο μήνα στη σειρά, που έχει ξεπεράσει κατά περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου τη μέση θερμοκρασία, ενώ την ίδια στιγμή οι τελευταίοι τέσσερις μήνες αποτελούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία της παρακολούθησης των πλανητικών θερμοκρασιών. Σε πολυάριθμα τμήματα του κόσμου το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο», με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να προσδιορίσει κανείς τα μέρη, όπου οι θερμοκρασίες υπήρξαν φυσιολογικές για τη συγκεκριμένη περίοδο, δηλαδή την Ανταρκτική, τη Σκανδιναβία, την Ανατολική Αφρική και ορισμένες περιοχές της Ρωσίας.

Η Αρκτική ξεχώρισε ως η πιο αφύσικα θερμή περιοχή στον κόσμο για φέτος. Σύμφωνα με τη NASA, οι θερμοκρασίες σε ορισμένα τμήματά της έφτασαν έως και 5 βαθμούς άνω του κανονικού, τον μήνα Ιανουάριο. H υπερβολική θερμότητα στην περιοχή προκάλεσε τη ραγδαία συρρίκνωση των πάγων σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς μειώθηκαν κατά 402.000 τετραγωνικά μέτρα, όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Στοιχείων για το χιόνι και τον πάγο. Η έκταση αυτή ισοδυναμεί με μία επιφάνεια τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Κολοράντο. Από το 1979, ο χειμερινός πάγος στη θάλασσα έχει συρρικνωθεί κατά 3,2% ανά δεκαετία. Η αντίστοιχη μείωση για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ακόμη πιο εμφανής με ρυθμό συρρίκνωσης 13,4% ανά δεκαετία.

Το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου ακολουθεί την τάση της αυξημένης θερμότητας στην Αρκτική, για την υποχώρηση της οποίας δεν υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη αποτελεί κατά κάποιο τρόπο σύμπτωμα του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που δημιουργεί θερμά ρεύματα νερού στον τροπικό ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Αν και η περίοδος της εντονότερης εκδήλωσής του έχει παρέλθει, ακόμη επηρεάζει τις πλανητικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου για το Κλίμα, η κλιματική αλλαγή που έχει προκληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αύξηση των θερμοκρασιών. Με τον Ιανουάριο ήδη να σημειώνει ρεκόρ, ενισχύεται η πιθανότητα το 2016 να αποτελέσει ακόμη ένα μοναδικό έτος σε σχέση με το ύψος των θερμοκρασιών. Εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν περισσότερο, τότε θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διαδοχικής αύξησης της θερμοκρασίας - κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κόσμος έχει περάσει σε μια νέα περίοδο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: