Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

S400 και Su34 των Ρώσων “κατέβασαν” τα F16 της Τουρκίας

Σχεδόν με όλα τα μέσα βομβαρδίζουν οι Τούρκοι τις θέσεις Κούρδων ανταρτών στα σύνορα με την Συρία, όμως για το τουρκικό επιτελείο η χρήση των συγκεκριμένων όπλων, πυροβολικού, είναι μονόδρομος καθώς η παρουσία της τουρκικής αεροπορίας ουσιαστικά έχει απαγορευτεί. Η απαγόρευση έχει ρώσικη σφραγίδα υπό την έννοια ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκαθαρίσει με όλα τα μέσα ότι θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια η οποιαδήποτε προσέγγιση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από τουρκικά μαχητικά. Στην περιοχή που εφάπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της με την περιοχή όπου “χτυπά” το τουρκικό πυροβολικό είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες οι επιχειρήσεις των ρωσικών αεροπλάνων. Μετά την κατάρριψη όμως του Su24 από τουρκικά F16 τα δεδομάνα άλλαξαν.



Οι Ρώσοι “κατέβασαν” στην περιοχή δυο οπλικά συστήματα τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η τουρκική αεροπορία.

Πρόκειται για τα αεροσκάφη Su34 και τους πυραύλους S400. Ο συνδυασμός των δύο ουσιαστικά έχει επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσης στην περιοχή δράσης των ρωσικών μαχητικών.

Παράλληλα όμως η μη χρήση της αεροπορίας δημιουργεί για την Τουρκία ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδιά της στην περιοχή.

Χωρίς τη συνδρομή της αεροπορίας ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στην περιοχή. Τουλάχιστον δεν μπορεί να εισέλθει στο έδαφος της Συρίας και να δημιουργήσει τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας που επιθυμεί το καθεστώς της Άγκυρας.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι επιτελείς του τουρκικού στρατού έχουν εξηγήσει το πρόβλημα αυτό στην πολιτική ηγεσία και έτσι η Τουρκία από το περασμένο Σάββατο περιορίζεται στον βομβαρδισμό μέσω πυροβολικού των θέσεων των ανταρτών.

Το εάν θα υπάρξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση του τουρκικού στρατού με τη χρήση αεροπορίας είναι μια απόφαση που μπορεί να λάβει μόνο ένας άνθρωπος στην Τουρκία και αυτός δεν είδε άλλος από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: