Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ατυπο hotspot ο Πειραιάς, χάος με τους μετανάστες στην Ειδομένη

Χιλιάδες καταφτάνουν, κανείς δεν φεύγει: αυτή η φράση συνοψίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα με τους μετανάστες. Ενώ στα νησιά υπάρχουν καθημερινά αφίξεις χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρονται στον Πειραιά ο επόμενος τους προορισμός, που είναι η Ειδομένη για να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ευρώπη έχει κλείσει.



Οι Σκοπιανοί κρατούν κλειστά τα σύνορα με αποτέλεσμα στην Ειδομένη η κατάσταση να είναι ασφυκτική. Ο δε Πειραιάς έχει μετατραπεί σε άτυπο hotspot. Στο λιμάνι κατέπλευσε νωρίς το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1» μεταφέροντας 1.130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Επίσης αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 282 πρόσφυγες και μετανάστες από την  Ρόδο και 10  από την Κω. Οσοι φτάνουν, ενημερώνονται ότι δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα, καθώς αυτά είναι κλειστά. Ετσι μένουν στο χώρο του λιμανιού και περιμένουν οδηγίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να διαμοιραστούν σε διάφορα σημεία της Αττικής, όπως στο Σχιστό και τον Ελαιώνα. Δείτε φωτογραφίες και ρεπορτάζ από Πειραιά

Χάος στην Ειδομένη
Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη που είχαν καταληφθεί από Αφγανούς, ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απομακρύνουν τους μετανάστες από τις γραμμές και την γύρω περιοχή, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3 χλμ από το σημείο της εκκένωσης. 

Τις τελευταίες ημέρες «βουλιάζει» η περιοχή από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», αφού πάνω από 5.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: