Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Δεν το κουνούν οι αγρότες από τα μπλόκα - Αμήχανη παρακολουθεί η κυβέρνηση


Αιφνιδιασμένα δείχνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη από την αρνητική αντίδραση των αγροτών στις προτάσεις, που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους τους. Οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να δείξουν ψυχραιμία και να επισημάνουν το γεγονός ότι έγινε ένα ουσιαστικό βήμα με την έναρξη επιτέλους του διαλόγου και ότι η συζήτηση χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ήταν σε θετικό κλίμα, ωστόσο η αμηχανία δεν κρύβεται, αφού ανέμεναν καλύτερη υποδοχή των βελτιωτικών προτάσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών.Το γεγονός όμως ότι ήδη οι αγρότες στα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών ή ακόμα και στην Κρήτη αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, επιβαρύνει την κατάσταση.


Από την κυβέρνηση παραδέχονται τώρα ότι δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια κινήσεων και υποχωρήσεων και ότι η ευθύνη για τα περαιτέρω πέφτει στους ίδιους τους αγρότες: Εάν δηλαδή θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ή θα επιλέξουν μία πιο ήπια στάση, αίροντας τα μπλόκα από τις εθνικές οδούς. Ωστόσο ομολογούν ότι για πολλές περιπτώσεις κινητοποιήσεων, όπως στη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα κυρίως, δεν έχουν και πολλές ελπίδες να αλλάξει γρήγορα η κατάσταση.

Η κυβέρνηση αναμένει τώρα να λειτουργήσει και η κόπωση ή το αίσθημα του αδιεξόδου στους αγρότες που κινητοποιούνται: Έχει γίνει πλέον αντιληπτό, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, ότι άλλα περιθώρια για βελτιώσεις δεν υπάρχουν και άρα η επιμονή τους σε ακραίες μορφές αντιδράσεων δεν οδηγεί πουθενά. Επιπλέον οι αγρότες έχουν πλέον μία σαφή εικόνα για τις προωθούμενες ρυθμίσεις και πολλές ασάφειες ξεκαθαρίστηκαν, άρα οι συνδικαλιστές τους δεν μπορούν να επικαλούνται πράγματα που δεν ισχύουν.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα παραμείνει ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες και πως έχει όλη τη διάθεση να συνεργαστεί μαζί τους για να ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγικής βάσης. Αλλά ξεκαθαρίζει ότι το γενικό πλαίσιο είναι δεδομένο, ευνοεί τη μεγάλη έως συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και γι’ αυτό δεν μπορεί να υποχωρήσει άλλο, υπό την πίεση συγκεκριμένων ομάδων, που συνδέονται ενίοτε και με πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι αγρότες εν τούτοις παραμένουν στα μπλόκα και εξαγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με παρουσία εντός των πόλεων πια και όχι μόνο στις εθνικές οδούς. Χαρακτηριστικά, κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν σε γενική συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών και ήδη έκλεισαν την εθνική. Αργά το βράδυ και έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία, οι αγρότες άνοιξαν τα Τέμπη για λίγο, καθώς μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο, στο οποίο προχώρησαν λίγο πριν τις 23:00, δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις του ΠΑΘΕ, από αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε κίνηση την ώρα που αποκλείστηκε εκ νέου η κοιλάδα. 

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες θα κλείσουν και τη γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές. Η δυσαρέσκεια των αγροτών είχε ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις και σχόλια μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν την στάση τους ως απάντηση στη σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Από Τρίτη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ, που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.

Ακόμη, σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου, από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην εθνική οδό για το κλείσιμό της επ' αόριστον, όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Όπως διευκρίνισε, απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού, που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας». Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε», ο κ. Καμπούρης σημείωσε πως «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και των αγροτών στη σημερινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας  «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων». Όπως είπε ο ίδιος, «στη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε» και πρόσθεσε: «Απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Το συμπέρασμα των συμμετεχόντων από τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είπε ο κ. Μηντσιούδης, είναι το εξής: «Αυτό που εμείς καταλάβαμε είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα, καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί». Μεταξύ άλλων τόνισε, «μετά τη σημερινή συνάντηση μας έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στη γη μας και να καλλιεργήσουμε». Και κατέληξε: «Αυτή η εξέλιξη σημαίνει μεν σε τρομακτική απώλεια για εμάς, αλλά κυρίως για τη χώρα, που τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να βγει από την οικονομική κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: