Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια ανησυχία! Συνεχίζει ο τουρκικός στρατός το... σφυροκόπημα στη Συρία


Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι βομβαρδισμοί του τουρκικού στρατού σε κούρδικες περιοχές στη βόρεια Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος των βομβαρδισμών είναι μια αεροπορική βάση και άλλες θέσεις που έχουν καταλάβει οι κουρδικές δυνάμεις από τους αντάρτες στη Συρία. Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί τρεις Κούρδοι και έχουν καταστραφεί δύο μηχανοκίνητα πυροβόλα.Μπάρακ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισαν σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, την ώρα που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι απαραίτητη μια χερσαία επιχείρηση και μάλιστα έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, που ήδη έχει στείλει αεροσκάφη στην τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ.


"Δεκάδες οβίδες του τουρκικού πυροβολικού ερρίφθηκαν σε χωριά γύρω από τις περιοχές Αζάζ και Αφρίν, προκαλώντας υλικές ζημιές", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος Μουσταφά 'Αμπντι που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στη βόρεια Συρία. Ο 'Αμπντι πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Μέναγ και το στρατιωτικό αεροδρόμιό της, την πόλη Μαλκίγια στο νότιο τμήμα της περιοχής Αζάζ και την πόλη Μαζράα στην περιοχή Αφρίν (δυτικά).

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (YPD) των Κούρδων της Συρίας απέρριψε σήμερα τις τουρκικές αξιώσεις να αποσυρθούν οι συμμαχικές πολιτοφυλακές από θέσεις κοντά στα σύνορα οι οποίες βομβαρδίζονται από τον τουρκικό στρατό και προειδοποίησε πως οι Σύροι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε τουρκική επέμβαση στη χώρα.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, συμπρόεδρος του YPD, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, προσθέτοντας πως η αεροπορική βάση που βομβαρδίστηκε από τον τουρκικό στρατό χθες τελούσε υπό τον έλεγχο του Μετώπου Νόσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, μέχρι την κατάληψή του από τις δυνάμεις του YPD την περασμένη εβδομάδα.

"Θέλουν το Μέτωπο Νόσρα να παραμείνει εκεί ή να έρθει το καθεστώς και να την καταλάβει;" διερωτήθηκε μιλώντας τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Μούσλιμ.

Η Τουρκία ζήτησε χθες από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από περιοχές που κατέλαβε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου τις τελευταίες ημέρες.

Η 'Αγκυρα θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας "τρομοκρατικές" οργανώσεις, στενά συνδεδεμένες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: