Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Το Βερολίνο ξεκόβει οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους - Άλλο προσφυγικό και άλλο τα συμφωνηθέντα

Στον διαχωρισμό της προσφυγικής από την οικονομική κρίση και στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων επέμεινε η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα έχει την στήριξη των εταίρων της προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αλλά και ότι το Βερολίνο θα προωθήσει λογικές λύσεις με διάρκεια, με στόχο την βιωσιμότητα και την σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Βερολίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα συμμετάσχει στο γ΄ πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ανεξάρτητος οργανισμός.



«Η καγκελάριος είπε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι βεβαίως υπάρχει η προσφορά μας για βοήθεια, εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πότε χρειάζεται και ποιας μορφής στήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την - ομολογουμένως πολύ δύσκολη - κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, λόγω των πολλών προσφύγων», κατέληξε ο εκπρόσωπος της 'Ανγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα».

Ο υπουργός, κατέστησε σαφές στην συνέντευξη Τύπου στην Σανγκάι, συνέχισε, ότι έχουμε συναίσθηση του ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. «Από τη μια πλευρά έχουμε το θέμα της προστασίας και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και τους πρόσφυγες - αυτό παίζει και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κάποιο ρόλο, ασφαλώς και στις Βρυξέλλες, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εποικοδομητικά, αλλά ότι τώρα είναι πρώτα θέμα της ελληνικής πλευράς να εκφράσει συγκεκριμένες σκέψεις. Η συζήτηση στο σύνολό της δεν είναι καθόλου καινούργια στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε εδώ και μερικούς μήνες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Επιτροπή πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βάρη λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εκεί πιστεύω θα υπάρξουν λογικές ευρωπαϊκές λύσεις χωρίς οι ισχύοντες κανόνες να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή εκτός ισχύος», τόνισε ο κ. Γιέγκερ.

Click4 More Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έκανε λόγο για «κάποιες καθυστερήσεις» εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αυτό το αναγνωρίζουμε ρητά». Δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και αναγνώρισε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα γινόταν χωρίς τριβές και αντίσταση η προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού». Παραταύτα ισχύουν οι όροι του προγράμματος, διευκρίνισε και συνέχισε: «Θα παρακολουθούμε ώστε αυτοί οι όροι να εφαρμοστούν.

Σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει ήδη σήμερα μια ευελιξία και αυτό σημαίνει ότι αυτό που στο τέλος είναι σημαντικό είναι η βιωσιμότητα και η σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Εάν καταλήξουμε εδώ σε λογικές λύσεις, οι οποίες θα έχουν μετά και διάρκεια, τότε αυτό δεν θα αποτύχει - σίγουρα όχι εξαιτίας μας, αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τέτοιες λύσεις εκεί όπου μπορεί να υπάρξουν». Επισήμανε δε ότι η αξιολόγηση σε αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα της τρόικας «και εκεί το θέμα θα είναι ιδιαίτερα το τι έχει να συνεισφέρει το ΔΝΤ».

Στο ίδιο πνεύμα ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι το συνετό είναι να χειριζόμαστε τα δύο θέματα ξεχωριστά. «Αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και με το βλέμμα προς το μεταναστευτικό, είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι μπορεί να περιμένει συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό σίγουρα θα απασχολήσει την Σύνοδο στις 7 Μαρτίου», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ στο γ΄ελληνικό πρόγραμμα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επηρεάσει το Ταμείο ώστε να αμβλύνει τις απαιτήσεις του, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι ανεξάρτητο στην άσκηση των καθηκόντων του. «Δεν γίνονται αποδεκτές οι όποιες συμβουλές ή προτάσεις από έξω. Ακριβώς αυτό είναι και η δύναμη του ΔΝΤ και νομίζω ότι σε αυτή τη βάση εργάστηκε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον», δήλωσε και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα είναι στο μέλλον στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: