Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Κατάφερε το απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ: Αγρότες-μετανάστες μαζί στα Τέμπη

Απίστευτη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το πρωί της Τρίτης στα Τέμπη, όπου... ενώθηκαν πρόσφυγες, μετανάστες και αγρότες! Η τροχαία αναγκάστηκε να σταματήσει στο σημείο αυτό, όπου εδώ και ένα μήνα σχεδόν βρίσκονται τα τρακτέρ των αγροτών, τέσσερα λεωφορεία με μετανάστες και πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη. Καθώς τα σύνορα με τα Σκόπια παραμένουν κλειστά και 5.000 άνθρωποι περιμένουν να περάσουν στην γειτονική χώρα, οι μετανάστες «κόλλησαν» στα Τέμπη, κατέβηκαν από το λεωφορείο και βρίσκονται στο οδόστρωμα, μαζί με τα τρακτέρ των αγροτών! 



Παρόμοια είναι η κατάσταση σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου που καλύπτει την διαδρομή από την Αθήνα ως την Ειδομένη, καθώς η τροχαία σταματά τα πούλμαν όπου είναι δυνατόν, σε πάρκινγκ ή άλλους χώρους και παραμένει άγνωστο, με τα σύνορα κλειστά, το πότε θα μπορέσουν και ποιοι από αυτούς (λόγω του μπλόκου στους Αφγανούς) να συνεχίσουν.

Πρόσφυγες ξεκουράζονται πάνω στις μπάλες από σανό που έχουν στήσει οι αγρότες στη μέση του δρόμου

Την ίδια ώρα φαίνεται πως σε διάφορα σημεία στην διαδρομή από την Αθήνα προς την Ειδομένη σταματούν λεωφορεία με εκατοντάδες πρόσφυγες, προκειμένου να αποφευχθεί περεταίρω συμφόρηση στα σύνορα. Έτσι, σε άτυπα... «κέντρα προσφύγων», μετατρέπονται βενζινάδικα ή, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες δημοτικές δομές, εντελώς ακατάλληλες για τέτοια χρήση, όπως συμβαίνει στην Καλαμπάκα, την Κοζάνη και την Σκοτίνα Πιερίας.

Τελευταίο παράδειγμα η Καλαμπάκα, όπου περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ σε ένα πάρκινγκ της περιοχής, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

Ανάλογη κατάσταση και στην Κοζάνη, όπου έφθασαν το βράδυ της Δευτέρας άλλοι 400 πρόσφυγες και οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ειδομένη και ακολούθησαν την διαδρομή μέσω Κοζάνης λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών. Τα πούλμαν που τους μετέφεραν ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης και στην περιοχή των Σερβίων. Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να σταματήσει η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη. 

Το πρωί της Τρίτης μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Ιωαννίδης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στους πολίτες της Κοζάνης  για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την αιφνιδιαστική άφιξη των προσφύγων.

Οι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί πρόσφυγες δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Ειδομένη και παραμένουν στην Κοζάνη, ύστερα από εντολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Ελλάδας. 

Ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με την εκκλησία, έχει αναλάβει τη σίτιση των 400 προσφύγων αλλά απευθύνει έκκληση βοήθειας στους δημότες και τους οργανωμένους φορείς τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό σύλλογο, εθελοντικές ομάδες, ακόμη και τους εθελοντές πολίτες, προκειμένου να συντονιστούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους μέσα από την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία είναι απαραίτητα να σταλούν άμεσα στο Κλειστό Γυμναστήριο.

Τα είδη αυτά είναι:
Βρεφικά γάλατα (πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας), παιδικές τροφές, πάνες παιδικές και για ενήλικες, μωρομάντηλα, χαρτιά υγείας, βραστήρες, πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια νερό, τροφή άμεσης κατανάλωσης (σάντουιτς, κρουασάν, μπισκότα κλπ), μακαρόνια, σάλτσες, όσπρια, ρύζι, υπνόσακους και κάλτσες.
Το σημείο συγκέντρωσης είναι ο χώρος του ΚΗΦΗ Κοζάνης, κτίριο 40 Μάρτυρες, Πλακοπίτη 11, αλλά και το κλειστό Γυμναστήριο.

Έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να μοιραστούν σε 289 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 52 παιδιά, που βρίσκονται σε έξι λεωφορεία στην περιοχή της Σκοτίνας, στην Κατερίνη, απευθύνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας "Ο τόπος μου". Μέλη της εθελοντικής ομάδας θα μεταβούν στις 3:30 το μεσημέρι στη Σκοτίνα για να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό στους πρόσφυγες, ενώ απευθύνουν έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν να συγκεντρώσουν στον Καπνικό Σταθμό της Κατερίνης μικρά νερά και χυμούς, γάλα διαρκείας σε χάρτινη συσκευασία, πλαστικά μπωλ, ποτήρια και κουτάλια, μανταρίνια, μπανάνες, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα και πάνες για μωρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: