Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

«Καταπέλτης» για τη Γαλακτοκομική Σχολή το πόρισμα για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη


«Kαταπέλτης» για τη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων είναι το πόρισμα για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη καθώς σύμφωνα με την δικογραφία υπήρχε μία ιδιότυπη «ομερτά» στο Ίδρυμα στο οποίο φοιτούσε ο άτυχος νέος, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μίλησαν για «πολιτικές παρεμβάσεις».Για τις ευθύνες της διεύθυνσης της Σχολής σχηματίστηκε δεύτερη δικογραφία για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του τότε διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και της υπεύθυνης της Εστίας, ενώ για τους τραμπουκισμούς κατά του Βαγγέλη απαγγέλθηκαν σε επτά φοιτητές κακουργηματικές κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση από κοινού και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση από κοινού.  


Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας του φοιτητή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία, ενώ στοιχεία για την υπόθεση που υπάρχουν στην δικογραφία και τα οποία φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος» «καίνε» τη διοίκηση της Σχολής. 

«Υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις»

Κι όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής, μία διοικητική υπάλληλος, μία καθηγήτρια και δύο φοιτητές κατέθεσαν στις Αρχές ότι υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις.

ΤΗν ίδια ώρα, το πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς και δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής».

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα την το δημοσίευμα, η μητέρα του Βαγγέλη, κυρία Μαρία Φρονιμάκη, κατέθεσε στις αρχές ότι όταν πήγε στα Ιωάννινα μετά την εξαφάνιση του παιδιού της, ο διευθυντής της Σχολής της είπε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην τους αποβάλλει. 

«Από την έννοια των λόγων του κατάλαβα ότι εννοούσε πολιτικές παρεμβάσεις. Ο ίδιος ο διευθυντής μου ανακοίνωσε ότι είχε και ο ίδιος πρόβλημα με αυτά τα παιδιά και προσπάθησε να τα διώξει αλλά δέχθηκε παρεμβάσεις», είπε η γυναίκα στην κατάθεσή της.

Από την πλευρά ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων παραδέχθηκε ότι δεν ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή, ότι δεν απέβαλλε έναν από τους Κρητικούς που πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια από δικό του λάθος, ενώ αρνήθηκε ότι οποιαδήποτε απόφασή του επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση.

«Δεν ενημερώθηκε η κεντρική διοίκηση γιατί δεν θεωρήθηκε σημαντικό το γεγονός. Δεν είχα καμία ενημέρωση για το γεγονός ότι το παιδί εμφανιζόταν με μώλωπες στα αυτιά. Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή στον... (όνομα κατηγορουμένου) από δικό μου λάθος γιατί είχε τελειώσει τις σπουδές του αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε να του παραδώσω το πτυχίο πριν εξοφλήσει το ποσό που αντιστοιχούσε στις ζημιές που είχε προκαλέσει. Θέλω να συμπληρώσω ότι καμία απόφασή μου δεν επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση», είπε.

Ωστόσο, η υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής έδωσε διαφορετικά στοιχεία στις αρχές.

«Εμένα προσωπικά με σοκάρισε η αναφορά στο επεισόδιο του Βαγγέλη με τη ντουλάπα. Το όλο θέμα είχε συζητηθεί με τον διευθυντή και όταν ο Βαγγέλης γύρισε από την Κρήτη τον ρώτησα αν τον πειράζουν στην Εστία. Ο ίδιος μου απάντησε ότι κάνουνε πλάκα. Κατά τη διαδικασία το πειθαρχικού ελέγχου του Συλλόγου των διδασκόντων που αφορούσε στο θέμα των ζημιών στη Σχολή πληροφορήθηκα ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις για να μην αποβληθούν οι μαθητές αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη θέση μου και τελικά οι μαθητές αποβλήθηκαν από τα μαθήματα», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, ένας διοικητικός υπάλληλος ο οποίος εργάζεται στη γραμματεία της Σχολής επιβεβαιώνει τα τηλεφωνήματα, ενώ καθηγήτρια κατέθεσε ότι: «αναφορικά με το θέμα των... (ονόματα φοιτητών) συνεδριάσαμε προκειμένου να τους επιβληθεί ποινή πέρσι και η ποινή τροποποιήθηκε λόγω πολιτικής παρέμβασης (…). Στον… δεν δώσαμε πτυχίο γιατί έπρεπε πρώτα να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχε κάνει. Εξ όσων γνωρίζω πρώτη φορά συνέβη στη Σχολή να μη χορηγηθεί πτυχίο για πρόκληση ζημιών».

«Έχω ακούσει ότι πολιτικό πρόσωπο από την Κρήτη παρενέβαινε υπέρ του...»

Ενδιαφέρον έχει και τα όσα ανέφερε ο τελευταίος συγκάτοικος του Γιακουμάκη στην Εστία, ο οποίος καταθέτει ότι ένας φοιτητής είχε... εξέχουσα θέση στη Σχολή.

«Ο… ήταν ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας των Κρητικών πέρυσι και λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προέκυπταν στη Σχολή με το διευθυντή», είπε και πρόσθεσε: «Υπήρχαν περιστατικά και εκτός Σχολής, όπου η ομάδα των Κρητικών με τον… επισκέφτηκαν μπουζουξίδικο και προξένησαν ζημιές και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού επικοινώνησε με τον διευθυντή προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές. Έχω ακούσει ότι πολιτικό πρόσωπο από την Κρήτη παρενέβαινε υπέρ του… και την παρέα του. Πιθανόν ο…».

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος για τον οποίο κάνει λόγο ο συγκάτοικος του Βαγγέλη φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά, σύμφωνα με κατάθεση διοικητικού υπαλλήλου, με τον διευθυντή της Σχολής λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη.

«Ο… τηλεφώνησε στη γραμματεία για να παραλάβει το πτυχίο του και τον συνέδεσα με τον διευθυντή. Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε. Δεν υπάρχει ποινή στο βιβλίο κυρώσεων σε βάρος του… ούτε μου δόθηκε εντολή για να συντάξω σχετικό πρακτικό από κανέναν», υποστήριξε.

Ακόμη, ένας από τους φοιτητές που κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος του Βαγγέλη κατέθεσε τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Γιακουμάκη ότι «δεν μας φώναξαν ποτέ από τη Διεύθυνση ή οι καθηγητές για τις φασαρίες που γινόντουσαν, μόνο κάποιες φορές μας έκαναν παρατηρήσεις οι φύλακες και τότε ησυχάζαμε».

«Δύο με τρεις ημέρες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη πήγαμε για καφέ στην πόλη με άλλα παιδιά στο σύνολο πέντε και επειδή δεν μας έπαιρνε όλους ένα ταξί αποφασίσαμε να χωριστούμε. Για κάποια στιγμή είπαμε για πλάκα να αφήσουμε τον έναν πίσω που είχε πάει να ουρήσει. Όμως ο Βαγγέλης έμεινε μαζί του και πήραν παρέα ένα άλλο ταξί. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή ο Βαγγέλης με ρώτησε αν χανόταν εκείνος αν θα τον αναζητούσα και του είπα ότι θα τον αναζητούσα», φέρεται να είπε.


«Ζούσαν κάτω από απειλές και φόβο»

Στο πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το συμπέρασμα είναι ότι οι υπήρχαν μαθητές που ζούσαν σε καθεστώς φόβου από ομάδα σπουδαστών που λειτουργούσαν σε «κλειστό κύκλο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους. Η διεύθυνση αποδέχεται ότι υπήρχαν γεγονότα άσκησης βίας εντός της Σχολής και θεώρησε ότι για την αντιμετώπισή της αρκούσε η αλλαγή δωματίου, ορόφου και συγκατοίκου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, όπως και η κατά καιρούς προσωπική επαφή μαζί του όπου αυτός ερωτάτο εάν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Συστάσεις, παρατηρήσεις και κυρώσεις σε βάρος των μαθητών που προέβησαν σε βίαιες πράξεις επιβλήθηκαν μόνο σε περιπτώσεις που προκλήθηκαν φθορές στην υποδομή της Σχολής όπως και καταστροφή δενδρυλλίων, δωματίων, φθορές στους τοίχους...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: