Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Εθνική ταπείνωση με το καψόνι των Τούρκων στον Τσίπρα

Από την ώρα που αποκαλύφθηκε ότι το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας υποχώρησαν μπροστά στην πρωτοφανή αξίωση της Άγκυρας να μην σταματήσει για ανεφοδιασμό στη Ρόδο το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Ιράν, με το δήθεν επιχείρημα ότι τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατιωτικοποιημένα, πολλοί ήλπιζαν η είδηση να μην είναι ακριβής και τα πράγματα να μην έχουν γίνει όπως ανέφερε το ρεπορτάζ.



Δυστυχώς, αργά το βράδυ της Δευτέρας το Μέγαρο Μαξίμου με επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού προέβη στην πρωτοφανή παραδοχή ότι πράγματι το Embraer που μετέφερε τον κ. Τσίπρα και την αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράν δεν σταμάτησε για ανεφοδιασμό στη Ρόδο επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε και το οποίο προέβλεπε ότι το κυβερνητικό Embraer, εν πτήσει προς το Ιράν, θα σταματούσε για ανεφοδιασμό σε ένα ελληνικό νησί!

Προκαλεί τεράστια ερωτήματα και προβληματισμό η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην πρωτοφανή αξίωση της Άγκυρας να καθορίσει μονομερώς σε ποιο σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας θα προσγειώνεται το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όχι ένα μαχητικό ή άλλο πολεμικό αεροσκάφος, αλλά το άοπλο Embraer που μεταφέρει την ηγεσία του ελληνικού κράτους! Υποχωρώντας στις τουρκικές αξιώσεις ο κ. Τσίπρας επέτρεψε στους Τούρκους να δημιουργήσουν ένα σοβαρό αρνητικό προηγούμενο: Η Άγκυρα κατάφερε να μην καταγραφεί πτήση του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους που θα είχε προηγουμένως ανεφοδιαστεί στα Δωδεκάνησα (Ρόδος) πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο...

Με απλά λόγια, η τουρκική πλευρά κατάφερε να απαγορεύσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας να προσγειωθεί σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας. 

Και για να ολοκληρωθεί το πολιτικό και διπλωματικό φιάσκο, το πρωθυπουργικό γραφείο παραδέχεται ότι «προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία». Ακολουθεί το αδιανόητο επιχείρημα, το οποίο μάλιστα γράφεται σε επίσημη ανακοίνωση ότι «το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο». 

Στ' αλήθεια, υπήρχε κάποιος που μπορούσε να απαγορεύσει στον κ. Τσίπρα να ζητήσει το αεροσκάφος του να προσγειωθεί πρώτα στη Ρόδο και έπειτα στην Αίγυπτο ή όπου αλλού απαιτούνταν να ανεφοδιαστεί -εκτός της τουρκικής επικράτειας προφανώς- προκειμένου να ολοκληρώσει με ασφάλεια την πτήση προς το Ιράν; Μήπως για το πρωθυπουργικό γραφείο το πρόβλημα ήταν πως δεν ήταν διαθέσιμο το Gulfstream που έχει μεγαλύτερη ακτίνα πτήσης κι θα μπορούσε να μεταφέρει τον κ. Τσίπρα στο Ιράν χωρίς να χρειάζεται στάση για ανεφοδιασμό; Γιατί άραγε, από την στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα και οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δώσουν άδεια υπέρπτησης πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο εφόσον το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είχε προηγουμένως ανεφοδιαστεί στη Ρόδο δεν αντελήφθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι όποια διαδρομή κι αν ακολουθούσαν -ακόμη κι αν ήταν το μεγαλύτερο ταξίδι μέσω Αιγύπτου-Κύπρου-Ιορδανίας-Σαουδικής Αραβίας και τελικώς Ιράν- παρακάμπτοντς την Τουρκία, η στάση του κυβερνητικού VIP αεροσκάφους ήταν επιβεβλημένη για να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Αθήνα δεν υποχωρεί μπροστά σε μονομερείς διεκδικήσεις και αξιώσεις που είναι ανυπόστατες βάσει διεθνούς δικαίου; 

Ολοκληρώνοντας το σκηνικό που δημιούργησαν με την πρωτοφανή γκάφα και τα συνεχή ολισθήματά τους, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωσαν ότι έκαναν «διάβημα διαμαρτυρίας»στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών». 

Πώς ακριβώς υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία όταν επί της ουσίας εκχωρούν τον έλεγχο των ελληνικών συνόρων στο ΝΑΤΟ ενώ αποκαλύπτεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν υποχωρήσει στην αξίωση της Άγκυρας να μην προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ένα ελληνικό νησί; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: