Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ορειβατικός Σύλλογος για την απώλεια του Στέφανου Σκοπούλη


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων πενθεί βαθύτατα τον αδόκητο χαμό του Στέφανου Σκοπούλη.Τα μέλη του Συλλόγου δεν εκφράζουμε απλά τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος, αλλά αισθανόμαστε τέτοια και τόση οδύνη ωσάν να είμαστε η συνέχεια των μελών της, κι υπ’ αυτή την έννοια νιώθουμε ότι τα συλλυπητήρια του κοινού ανήκουν και σε μας!Ο Στέφανος ήταν ο δικός μας άνθρωπος, ο φίλος, ο σύντροφος, ο βοηθός στα δύσκολα στις ερημιές της φύσης με τη διπλή του ιδιότητα, ως ορειβάτης και. γιατρός.Ήταν το πρόσωπο αναφοράς για τον Ορειβατικό.Ο Σκοπούλης ήταν εκείνος για τον οποίο κάθε ορειβάτης έτρεφε αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης, αγάπης και συμπάθειας, θαυμασμού και περηφάνιας.Φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς!



Δίδασκε με τη συμπεριφορά του, ακτινοβολούσε με την ταπεινοφροσύνη του, την ευγένεια και το ήθος του. Προσηνής σε όλους, άτομο ανώτερης ποιότητας, έδινε πραγματικά ουσία και περιεχόμενο στην έννοια άνθρωπος, κι αυτό ήταν κάτι που το αναγνωρίζουμε όλοι στην ορειβατική κοινότητα, γι’ αυτό κι έστεκε πολύ ψηλά στη συνείδηση του καθενός μας. Η ηρεμία, η ψυχραιμία και κυρίως το χαμόγελο, ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδιόριζαν το ύφος του.Για μας του ορειβάτες, όταν βγαίναμε στα βουνά, εκείνο που μας εντυπωσίαζε περισσότερο στον Στέφανο, αλλά συνάμα και μας ανησυχούσε, ήταν η αλλαγή από ήσυχο και γαλήνιο άνθρωπο σε δυναμικό και τολμηρό ορειβάτη. Εκεί λες και άλλαζε φύση κι από άνθρωπος μεταμορφώνονταν σε ελάφι, σε ζαρκάδι, σε... στοιχειό της φύσης! Περιδιάβαινε τις κορυφές, τα βουνά και τα δάση με τόση βιασύνη, σαν να ήθελε να ρουφήξει όλο το μεγαλείο της φύσης μες στην ίδια μέρα. Μεθούσε από τη μαγεία της και σαν καλός μαθητής έσπευδε κάθε Κυριακή με το Σύλλογο, αλλά κι όποτε του δίνονταν ευκαιρία και μόνος του, με κάθε καιρό, με ήλιο και με φεγγάρι ακόμα, να διαβάσει κάθε λεπτομέρεια απ’ το βιβλίο της και να μυηθεί σε κάθε μυστικό της.Όλοι μας – οι ορειβάτες – παίρνουμε ζωή απ’ αυτή την επαφή μας με τη φύση, όμως ο Στέφανος είχε μια ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Ζητούσε και έπαιρνε περισσότερα!
.....ίσως να αισθάνονταν μεγάλο χρέος απέναντί της
.....ίσως γι’ αυτό να της έδωσε τη ζωή του; Τι να πει κανείς!
Αυτό δε θα το μάθουμε ποτέ. Είναι ένα μυστικό που πήρε μαζί του στην αιωνιότητα.Αυτός ήταν – σε λίγες γραμμές – για μας Ο Στέφανος Σκοπούλης.... ο φίλος, ο ορειβάτης, ο άνθρωπος.
Αγαπητέ Στέφανε δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ!
Άλλωστε και να θέλαμε δε θα μπορούσαμε αφού σε κάθε κορφή που θα προσεγγίζουμε θα μας καλωσορίζει και θα μας συντροφεύει η αύρα σου!Το πνεύμα σου θα κατοικεί και θα πλανάται εκεί στην ερημιά της κορυφής μαζί με τους αετούς της Πίνδου και θα μας περιμένει για να συναντήσει τον καθένα μας στις αναμνήσεις του, για να μας χαρίσει ακόμη μια φορά το γλυκό σου χαμόγελο, το βαθύτατα αληθινό κι ανθρώπινο, αυτό που αντανακλά την ευγένεια της ψυχής σου.Δεν ξέρουμε, Στέφανε, αν πρέπει να χαιρόμαστε που διάλεξες εμάς, το χώρο μας, τον ορειβατικό, ν’ ανοίξεις την πόρτα προς την αιωνιότητα ή να λυπούμαστε που από μας σε άρπαξε η μοίρα! Δε θα το μάθουμε ποτέ.Αυτό το ξέρεις μόνο εσύ κι Εκείνος που ορίζει τα πάντα.Εμείς εκείνο που ξέρουμε και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό, είναι ότι οι δεσμοί μας με την οικογένεια σου δεν έπαψαν κι ούτε θα πάψουν. Αυτό φάνηκε από την επόμενη κιόλας στιγμή της απώλειας του πιο αγαπημένου προσώπου της. Μέσα στη βαθιά και βαριά οδύνη του άδικου χαμού σου βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να κάνει μια συμβολική κίνηση και προσφορά αγάπης προς το Σύλλογο. Με σπάνια μεγαλοψυχία όχι μόνο δεν αποκήρυξε τον «κακό» Ορειβατικό αλλά έσπευσε να δωρίσει το ποσό των 1000€ προτείνοντας να θεσπιστεί βραβείο «καλύτερου ορειβάτη» στο όνομά σου που θα δίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη σου 27 Δεκέμβρη.Η συγκίνηση όλων μας είναι ανείπωτη κι απερίγραπτη.Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιά μας την οικογένειά σου, μα πιο πολύ ευχαριστούμε εσένα που ενέπνευσες αυτή την ανωτερότητα, την ανθρωπιά την ευαισθησία και την αξιοπρέπεια στους δικούς σου ανθρώπους που άφησες πίσω σου.

Θα μας λείψεις Στέφανε μα ποτέ δε θα σε ξεχάσουμε.
Καλή σου ανάπαυση.

Για τον Ε.Ο.Σ Ιωαννίνων
Χρήστος Παπαχρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: