Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία! Τουλάχιστον 28 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου


Σειρά εκρήξεων συγκλονίζουν την Άγκυρα με κυριότερο κτύπημα των επιτιθεμένων (Κούρδοι αντάρτες, όπως ολα δείχνουν) ένα παγιδευμένο όχημα στρατιωτικό βαν την ώρα που περνούσε στη περιοχή Kizilay. Oι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 28 και 61 τραυματίες ενώ οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας.Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι εκρήξεις ήταν δύο με την δεύτερη να προέρχεται από "ύποπτο" πακέτο.Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας ανέφερε πως στόχος ήταν λεωφορεία που μετέφεραν προσωπικό του Στρατού ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν το PKK ως υπεύθυνο.


Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, η επίθεση σημειώθηκε στην ώρα που στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιούνταν σύσκεψη για την ασφάλεια, υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, απαγόρευση  μεταδόσεων αναφορικά με την επίθεση στην Άγκυρα επέβαλε το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας.

Στην περιοχή, που έγιναν οι εκρήξεις  βρίσκονται στρατιωτικές κατοικίες, πολύ κοντά στο κτίριο της Βουλής και 300 μέτρα από το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου.Η επίθεση είχε ως στόχο λεωφορεία μεταφοράς στρατιωτικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η έκρηξη σημειώθηκε σε στάση στρατιωτικών λεωφορείων στο Merasim Sokak (πλησίον της κεντρικής λεωφόρου Inonu).  Εικάζεται ότι η έκρηξη προήλθε από παγιδευμένο όχημα. 

O Kurtulmuş ανέφερε ότι "Η Τουρκία δεν είναι πλέον ικανοποιημένη με απλά "άδεια" μηνύματα με τα οποία καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες αλλά περιμένουμε από την διεθνή κοινότητα να μας συμπαρασταθεί"

"Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί από το ίδιο κέντρο και προσπαθούν να εκφοβίσουν την Τουρκία".

"Η επίθεση στοχεύει ολόκληρο το έθνος μας, καταδικάζουμε όσους πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση, εκείνους που τους χρησιμοποίησαν ως εργαλεία, αυτούς που τους πρόσφεραν υποστήριξη, πληροφορίες και πολιτική υποστήριξη γι αυτές τις επιθέσεις".

Ανακοίνωση για την πολύνεκρη έκρηξη εξέδωσε το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, όπου  αναφέρονται τα εξής: «Στην Άγκυρα σήμερα στις 18.31 μ.μ. σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση εναντίον των οχημάτων μεταφοράς του Προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθ΄όσο περίμεναν σε σηματοδότη στη διασταύρωση με την Λεωφόρο Inonu. Καταδικάζουμε την επίθεση που οργανώθηκε με μικροπρέπεια και ύπουλα, ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τους ήρωες συναδέλφους μας, που έχασαν τη ζωή τους, συλλυπητήρια στο ένδοξο τουρκικό έθνος και καλή ανάρρωση στους ήρωες τραυματίες συναδέλφους και συμπολίτες μας».

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το  CNN Turk ο  Συμπρόεδρος του HDP, κ. Selahattin Demirtas καταδίκασε την επίθεση, δηλώνοντας τα εξής: «Καταδικάζω τη βίαιη επίθεση στην Άγκυρα, και εύχομαι  ο Θεός να αναπαύσει όσους έχασαν τη ζωή τους, συλλυπητήρια στους συγγενείς τους και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ο Πρεσβης των ΗΠΑ στη Αγκυρα κ John Bass: «Είμαι βαθύτατα λυπημένος και σοκαρισμένος με την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.» Την επίθεση καταδίκασε και ο Βρετανός Πρέσβης εκφράζοντας τη συμπαράστασή της χώρας του προς την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: