Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζει, η Ελλάδα αναστενάζει

Τίτλο «Ένας χρόνος Αριστερά. Ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε», θα έχει η αποψινή ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο Γήπεδο Tae Kwon Do του Φαλήρου με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, γιορτάζοντας την πρώτη επέτειο από την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου του 2015.Η εκδήλωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την κομματική κινητοποίηση και συμμετοχή, όσο και για τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός, μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό, οικονομικό και κυρίως κοινωνικό σκηνικό. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνά την πιο κρίσιμη φάσης της, καθώς κυρίως λόγω του ασφαλιστικού, έχει έλθει σε σύγκρουση με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, αμφισβητείται από ισχυρές επαγγελματικές οργανώσεις της χώρας, πιέζεται από το εξωτερικό και τους δανειστές για τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων, ενώ και οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να καταγράφουν υστέρηση έναντι της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στα επιτεύγματα κατά τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από την αριστερά, αλλά και να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η περσινή εκλογική νίκη στην αλλαγή του σκηνικού στην Ευρώπη, κυρίως δε στον ευρωπαϊκό νότο.

Θα παραδεχθεί εμμέσως ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνησή του ήταν προϊόν πιέσεων και αρνητικών συσχετισμών, θα αναδείξει, ωστόσο, την προσπάθεια που κατέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ επί μήνες ώστε να αποφύγει χειρότερες εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ως επίτευγμα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, με δεδομένο ότι εκτυλίχθηκε ένα επιθετικό σενάριο από τους ακραίους κύκλους της ΕΕ. Θα υποστηρίξει ότι η συμφωνία του Ιουλίου με τους δανειστές είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που θα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα μνημόνια της περασμένης πενταετίας.

Αναμένεται επίσης να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πτυχές της κυβερνητικής προσπάθειας, όπως το κυνήγι της φοροδιαφυγής, ο πόλεμος κατά της διαπλοκής, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλα.

Θα επισημάνει επίσης τους κρίσιμους στόχους του επόμενου διαστήματος, με πρώτο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υποσχόμενος ότι εντός του έτους η οικονομία θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης με δικαιότερους όρους για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη τι θα πει ο κ. Τσίπρας για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν εξεγερθεί, αλλά και τι μηνύματα θα στείλει σε εγχώρια και ξένα κέντρα, που πολεμούν και υπονομεύουν την κυβέρνηση, όπως τονίζεται διαρκώς από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αναμένεται, πάντως, να δεσμευτεί για σημαντικές αλλαγές στα εξαγγελθέντα για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αν και θα καλέσει όλους τους αντιδρώντες να αντιληφθούν την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης και να αναλάβουν τις ευθύνες.

Βέβαιο θεωρείται ότι θα ασκήσει δριμύτατη κριτική στην αντιπολίτευση, την οποία θα κατηγορήσει για υποκριτική στάση, ενώ στο στόχαστρό του θα βρεθεί πρωτίστως ο Κυριάκος Μητστοάκης.

Τα σημεία της εκδήλωσης, που αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από την αφίσα που κυκλοφόρησε είναι τα εξής: 

- 25 Γενάρη 2015: Άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

- Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς ανέλαβε να σταματήσει την κοινωνική λεηλασία και να φέρει τον λαό στο προσκήνιο.

- Από την πρώτη μέρα βρεθήκαμε απέναντι σε ένα συνασπισμό ντόπιων και ξένων συμφερόντων, απέναντι στα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας.

- Συγκρουστήκαμε - Ορθώσαμε ανάστημα - Γράψαμε ιστορία. Ο ελληνικός λαός έγινε συνώνυμο του αγώνα και της περηφάνιας σε όλο τον κόσμο.

- Την κρίσιμη στιγμή αντέξαμε. Αναλάβαμε την πατριωτική ευθύνη να παραμείνει η χώρα ζωντανή.

- Ο λαός εμπιστεύτηκε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη και εγγύηση ότι θα βγούμε από την κρίση, με την κοινωνία όρθια. Γιατί η κυβέρνηση απέδειξε ότι ακόμα και μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, μπορούν να υλοποιηθούν πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες.

- Βάζουμε τέλος στην ασυλία των ισχυρών. Υπερασπιζόμαστε τους αδύναμους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία και το δημόσιο σύστημα υγείας. Μεταρρυθμίζουμε ριζικά τη δημόσια διοίκηση. Ενισχύουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή δυναμική για τη χώρα.

- Προχωράμε μπροστά. Δεν θα μας σταματήσουν οι εκβιασμοί του μιντιακού κατεστημένου και της ολιγαρχίας που επιδιώκουν να απολαμβάνουν τα προνόμια των προηγούμενων χρόνων. Δεν θα μας σταματήσει το παλιό κατεστημένο που ψάχνει δεκανίκια στα πρόσωπα του χθες.

- Πριν 12 μήνες χαράξαμε τον δρόμο για την αμφισβήτηση της λιτότητας ως κυρίαρχης αντίληψης στην Ευρώπη. Τώρα πια δεν είμαστε μόνοι. Πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι αυτό το τείχος πρέπει να πέσει. Συνεχίζουμε με παλιούς, αλλά και νέους σύμμαχους για μια Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων .

- Έχουμε κι άλλες κρίσιμες μάχες μπροστά μας. Στήριγμά μας ήταν και παραμένει η κοινωνία.

- Προχωράμε με πείσμα και αυτοπεποίθηση. Γιατί, ένα είναι σίγουρο: Οι αγώνες και οι κόποι του λαού μας για το δίκιο, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία δεν θα πάνε χαμένοι. Θα νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: