Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Έντονες οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο, και στη χώρα μας μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου


Καταφτάνει το Ελ Νίνιο ή ακόμα πιο σωστά οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο, και στη χώρα μας μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, πιθανότατα με ισχυρές χιονοπτώσεις, καταιγίδες και παγωνιά σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.Το Ελ Νίνιο που σημειώνεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, θα βρίσκεται ως και τις αρχές του Ιανουαρίου σε έξαρση. Ως τώρα στην Ευρώπη και τη χώρα μας χάρισε καλοκαιρία ως και ξηρασία σε πολλές περιοχές ιδιαίτερα τον Νοέμβριο αλλά και το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, ενώ σε τμήματα δυτικά και ανατολικά της Ευρώπης, έδωσε τυφώνες και γενικότερα φαινόμενα ακραία με καταστροφές.


Αυτό θα αντιστραφεί όπως όλα δείχνουν προς τα τέλη Δεκεμβρίου, με το πολικό ψύχος να κατευθύνεται προς όλη την βόρεια και ανατολική, νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρίζοντας πολλά χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ίσως και αρνητικές θερμοκρασίες ρεκόρ για κάποιες περιοχές.

Η περιοχή θα πρέπει να δεχτεί ένα κύμα χιονοπτώσεων, καταιγίδων και ψύχος, περίπου μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 20 ως και τις 30 Δεκεμβρίου αλλά και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Τέλος οι ισχυροί αντικυκλώνες που μας χάριζαν καλοκαιρία μέχρι τώρα, θα σπάσουν και θα δώσουν τη θέση τους σε ιδιαίτερα ''μεγάλα'' βαρομετρικά χαμηλά, ιδιαίτερα χαμηλών πιέσεων, εμπλουτισμένα με καταιγίδες και σφοδρές χιονοπτώσεις. Πιθανότατα πάμε για έναρξη του χειμώνα στην Ευρώπη από τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη και έπειτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: