Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Σινά: Το Λονδίνο βλέπει βαλίτσα-βόμβα, πιθανή και για τον Ομπάμα η επίθεση

Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά είναι πιθανόν να προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στις αποσκευές, βασιζόμενοι σε υποκλοπές συνομιλιών μεταξύ ενόπλων στη χερσόνησο. Και ο Ομπάμα αναφέρε ως πιθανή την τρομοκρατία πίσω από το δυστύχημα. Την ίδια ώρα, η Ρωσία επιμένει πως πρέπει να «αποφεύγονται οι εικασίες» μέχρι να υπάρξουν στοιχεία.Από τη ρωσική πλευρά, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πως «είναι σημαντικό» οι εκτιμήσεις για τη συντριβή να γίνονται «βάσει πληροφοριών από την επίσημη έρευνα».



Στις νέες αναφορές από το Λονδίνο γύρω από τη συντριβή, το BBC μεταδίδει ότι βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούν όλο και πιο πιθανό πως εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε βαλίτσα στο χώρο των αποσκευών του αεροσκάφους. 

Το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης για τους βρετανούς αξιωματούχους απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Το BBC αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν βάσει υποκλοπών μεταξύ συνομιλιών ενόπλων στο Σινά. 

Παράλληλα, στην πρώτη του αναφορά για την υπόθεση, ο αμερικανός πρόεδρος στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης.

«Υπάρχει η πιθανότητα βόμβας πάνω στο αεροσκάφος, και την παίρνουμε πολύ στα σοβαρά» είπε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο KIRO/CBS του Σιάτλ.

«Θα περιμένουμε μέχρι να διασφαλίσουμε πως οι δικοί μας ερευνητές και οι ομάδες συλλογής πληροφοριών μάθουν τι συνέβη πριν κάνουμε οριστικές ανακοινώσεις, όμως είναι σίγουρα πιθανό να υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος» είπε ο Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: