Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Σάλος από τις δηλώσεις Φίλη για την Γενοκτονία των Ποντίων


Μεγάλο θέμα έχουν γίνει τα όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Και δικαίως θα έλεγε κανείς αφού τα όσα είπε ο κ. Φίλης δεν τα είπε με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ούτε με την ιδιότητα του απλού βουλευτή αλλά με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας.Ο κ. Φίλης είπε μεταξύ άλλων: "Αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγματα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή κι αν είναι κι άλλο η γενοκτονία". Ερωτηθείς μάλιστα γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση, ο υπουργός Παιδείας είπε: "Ο πρώτος λόγος γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας όταν ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία".


Ο Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε μεταξύ άλλων από τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση στο "ολίσθημα" όπως το χαρακτήρισε, του υπουργού του.

Όλη η δήλωση Μεϊμαράκη:

«Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Σκληρή ανακοίνωση με την οποία ζητεί την παραίτηση Φίλη, εξέδωσε και ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας:

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως ''Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο''», τονίζει και συνεχίζει:

«Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού. Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον».

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε:

«Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, η έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: