Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Οργή στην Κύπρο για τις δηλώσεις Τσίπρα που κόπηκαν από το Μαξίμου


Με απίστευτο ερασιτεχνισμό και ελαφρότητα, αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επαφές που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας «πήγε απροετοίμαστος και δεν απέφυγε τα λάθη, που ουσιαστικά ακυρώνουν τη κοινή στρατηγική Αθηνών Λευκωσίας στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου σε σχέση με τα «παγωμένα» κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ είπε: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις». 


Δήλωσε επίσης αρωγός στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα.

Λευκωσία: Μας άδειασε...

Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εξοργίστηκαν από τις δηλώσεις Τσίπρα καθώς επρόκειτο για «άδειασμα» της κυπριακής κυβέρνησης η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει το άνοιγμα κεφαλαίων, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της με πρώτη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν ότι η Κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε την έντονη ενόχληση της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλλον δεν είχε κατανοήσει τι ακριβώς είπε και τι είδους παραχώρηση έκανε στην Άγκυρα. Επισήμως η Λευκωσία δεν προέβη σε καμία δήλωση για να αποφευχθεί ανοικτή κρίση στις σχέσεις με την Αθήνα.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού οφείλονται στην έλλειψη γνώσης σημαντικών πτυχών του Κυπριακού και στην παράλειψή του να ενημερωθεί πριν από ένα τόσο σοβαρό ταξίδι.

Η «μονταζιέρα»

Επί της ουσίας η δήλωση Τσίπρα με την οποία άναψε πράσινο φως στη Τουρκία για ξεπάγωμα των μπλοκαρισμένων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν ανακλήθηκε ποτέ. Ωστόσο ακολούθησε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του ολισθήματος με απάλειψη της απάντησης που έδωσε στη Τουρκάλα δημοσιογράφο, από το κείμενο της επίσημης απομαγνητοφώνησης που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναφορά του πρωθυπουργού για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 έχει εξαφανιστεί από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο! Επίσης δεν αναφέρεται το παραμικρό σε όσα είπε δημοσίως ο κ. Τσίπρας περί της ανάγκης να γίνουν αμοιβαία βήματα, που από ορισμένους εξελήφθη ως παρότρυνση προς την Λευκωσία να ελαστικοποιήσει τις απόψεις της.

Διαρροή αυτοδιάψευσης

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα, αντιλαμβανόμενη τη γκάφα του πρωθυπουργού, έχοντας ενημερωθεί και για την δυσαρέσκεια της Λευκωσίας, επιχείρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, με διαρροή στο ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ από την Άγκυρα, «ανώτατη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε πως ο πρωθυπουργός αναφερόταν γενικά και όχι στα κεφάλαια 23 και 24 όταν έλεγε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ότι είναι θετικοί για την άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά όχι στο κλείσιμό τους εύκολα και στο πόδι.

Η ίδια «ανώτατη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ότι η αναφορά του πρωθυπουργού στα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ήταν μια έκφραση βούλησης να βρεθούν λύσεις για άνοιγμα κεφαλαίων.

Το πικρό γέλιο της Λευκωσίας προκάλεσε η «διευκρίνιση» ότι δήθεν ο κ. Τσίπρας μίλησε για «έναρξη» και όχι για «άνοιγμα» κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να αποδοθεί σε ένα γλωσσικό ολίσθημα βαρύνουσα πολιτική σημασία, χωρίς να εξηγείται τι σημαίνει «έναρξη κεφαλαίων». Αβίασατα προκύπτει το ερώτημα: «Γιατί αφαιρέθηκε από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο η αναφορά στην «έναρξη κεφαλαίων»;

Από την ίδια διευκρίνιση δεν λείπει και η «ηρωική» επισήμανση ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έκανε δήλωση για το ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στη λύση του Κυπριακού.

Κουμουτσάκος: Να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός

Ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωση του ανέφερε πως «οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις σε τόσο υψηλό επίπεδο προϋποθέτουν συστηματική και σε βάθος προετοιμασία, η οποία είναι εμφανές ότι δεν υπήρξε». 

«Απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι άσκηση δημοσίων σχέσεων με ανάλαφρα σχόλια και ποδοσφαιρικούς παραλληλισμούς», πρόσθεσε και σημείωσε πως περιμένει μια σαφή εξήγηση για το Κυπριακό:  «Με ποιο σκεπτικό και ποια σκοπιμότητα ο κ. Πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του, μετέτρεψε το Κυπριακό σε διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλοιώνοντας έτσι μια σταθερή θέση της Ελλάδας και της Κυπριακής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: