Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από χθες, περίπου 200 Ιρανοί βρίσκονται μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή διέλευσης προσφύγων.Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει στο αθηναϊκό πρακτορείο ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατη Αρμοστεία, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).


«Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ. Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

Η νύχτα στην Ειδομένη είναι δύσκολη. Η θερμοκρασία πλησιάζει κάποιες ώρες το μηδέν. Χιλιάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες (και) χθες το βράδυ στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου, στο ύψος του μεθοριακού σιδηροδρομικού σταθμού, με την προσδοκία να τους επιτρέψει η αστυνομία της ΠΓΔΜ να περάσουν σήμερα τα σύνορα. Ακόμα όμως και αν τους επιτρέψουν οι αρχές των Σκοπίων τη διέλευση, δεν είναι βέβαιο ότι θα φύγουν, αφού η δίοδος έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες Ιρανούς, Μαροκινούς, Αλγερινούς, κ.ά οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι απειλούν να την κρατήσουν επ’ αόριστον κλειστή εάν δεν επιτραπεί και στους ίδιους να περάσουν.

Τρεις χιλιάδες είχαν εγκλωβιστεί μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν από χθες το μεσημέρι τα σύνορα και άλλες πέντε χιλιάδες αναμένονταν τη νύχτα με λεωφορεία από Καβάλα και Αθήνα. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ που δραστηριοποιείται στην Ειδομένη.

Έπειτα από ερώτηση του ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις χώρες της  οδού των Δυτικών Βαλκανίων υπήρχαν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και συμφώνησαν αμφότεροι να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η Επιτροπή είχε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ τους, καθώς υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Παρόλα αυτά σύμφωνα και με τις αποφάσεις της μίνι-Συνόδου για το μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γνωστοποιούν τις αποφάσεις τους γρηγορότερα μεταξύ τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: