Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων: Χαράτσι σε όλα τα αυτοκίνητα ως 10 ετών! Παγίδες για όλους βάζει η κυβέρνηση


Παρά τις εξαγγελίες και παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο Τρύφων Αλεξιάδης για δίκαια τέλη κυκλοφορίας και φοροελαφρύνσεις για μεγάλες κατηγορίες πολιτών τα τέλη κυκλοφορίας θα αποτελέσουν το νέο χαράτσι για όλους με ελάχιστες εξαιρέσεις.Οι μόνοι που δεν θα πληρώσουν επιπλέον ή θα δουν μειώσεις θα είναι περίπου 4.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με ρύπους κάτω από 90 γραμμάρια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν τέλη, ενώ όσοι έχουν αυτοκίνητο άνω των 10 ετών και άνω των 1.400 κυβικών θα δουν μια μικρή έκπτωση από 5% ως 10%. Τα τέλη για τα παλιά αυτοκίνητα που εκτελωνίστηκαν πριν το 2006 και είναι έως 1.400 κυβικά δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα τέλη.


Όλοι οι υπόλοιποι είτε θα δουν τα τέλη τους να αυξάνονται είτε για πρώτη φορά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη αν και αγόρασαν αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητο.

Όσοι έχουν αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και οι ρύποι τους είναι από 90 ως 99 γραμμάρια θα πληρώσουν τέλη, για παράδειγμα κάποιος ιδιοκτήτης του οποίου το αυτοκίνητο έχει μετρηθεί στα 95 γραμμάρια θα πληρώσει τέλη 86 ευρώ.

Καθώς τα τέλη πλέον ξεκινούν από τα 90 γραμμάρια όλοι οι υπόλοιποι που έχουν τέλη βάσει των γραμμαρίων των ρύπων θα επιβαρυνθούν με αυξημένα τέλη σε σχέση με πέρυσι, αλλάζουν δηλαδή κατηγορία, θα προκύψει δηλαδή μια διαφορά της τάξης των 10 ως 12 ευρώ, ανά κατηγορία.

Για τα υβριδικά αυτοκίνητα που ως τώρα πληρώνουν το 50% των τελών των συμβατικών αυτοκινήτων μέχρι τα 1.600 κυβικά δεν θα αλλάξει τίποτε, από τα 1.600 κυβικά και πάνω όμως θα υπάρξει αύξηση, το ποσοστό θα καθοριστεί στο 60% των τελών των συμβατικών αυτοκινήτων που πληρώνουν με βάση τον κυβισμό.

Σε ό,τι αφορά στα συμβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2006 και 2010 και πληρώνουν τέλη με βάση τα κυβικά όσα αυτοκίνητα είναι ως τα 1.600 κυβικά δεν θα έχουν καμία αλλαγή. Οι ιδιοκτήτες όμως των αυτοκινήτων από 1.600 κυβικά και πάνω θα δουν αυξήσεις της τάξης των 15 ως 20 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: