Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τα τρία σενάρια για τη διανομή του επιδόματος πετρελαίου φέτος

Αλαλούμ με τις τιμές -Οι δικαιούχοι που λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης θα είναι λιγότεροι, αλλά και τα ποσά που θα δοθούν θα είναι φέτος μικρότερα. Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η τιμή θα διαμορφωθεί σχετικά χαμηλά, λόγω των μειωμένων διεθνών τιμών.Με τη διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα εκτιμάται ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα περίπου 0,86 ευρώ το λίτρο.



Παράλληλα, στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για την μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% που επιβάλει το Μνημόνιο, ενώ ο περιορισμός των δικαιούχων μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων είναι ένα πιθανό σενάριο.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα, στα 0,23 ευρώ/λίτρο, το οποίο σημαίνει ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 0,86 ευρώ /λίτρο. Η χαμηλή τελική τιμή επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει στο μισό τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης ή την τιμή αυτού, χωρίς να δημιουργείται το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με την πλήρη εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με του κίνησης.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι η μείωση του ΕΦΚ, που θα σημάνει τη διαμόρφωση της τελικής τιμής στα 0,70 ευρώ /λίτρο. Η κίνηση αυτή θα επέτρεπε την πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, καθώς η μείωση του φόρου θα προκαλέσει απώλειες 200 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης θα εξοικονομήσει κονδύλι 210 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών, η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ΕΦΚ στο θέρμανσης και το κίνησης (η διάθεσή του γίνεται με φόρο 0,33 ευρώ/λίτρο) δημιουργούν πρόσφορο έδαφος λαθρεμπορίας καυσίμων, παρά το ότι λειτουργεί σύστημα εισροών – εκροών και παράλληλα δρομολογούνται κι άλλα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των καυσίμων.

Η επαναφορά του ΕΦΚ στα 0,06 ευρώ/λίτρο, δηλαδή στα επίπεδα του 2011, αποτελεί το τρίτο σενάριο. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ/λίτρο. Παρά το ότι η αυστηρή δημοσιονομική προσέγγιση δείχνει ότι ο Προϋπολογισμός θα απολέσει σχεδόν 100 δις ευρώ, μετά από τέτοια μείωση, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της αγοράς καυσίμων επισημαίνουν ότι δεν έχει συνεκτιμηθεί το όφελος από την αύξηση της κατανάλωσης.

Μάλιστα, η εκτίμηση είναι ότι από αύξηση των πωλήσεων κατά 30% θα υπερκαλυφθούν από τα έσοδα του ΦΠΑ οι απώλειες από τη μείωση του ΕΦΚ. Σε αυτή την άποψη συνηγορούν και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφού με την εξίσωση των ΕΦΚ προέκυψε υστέρημα κατά 400 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: