Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Το «δέντρο της Ποίησης» και η Θ΄ «λυρική παμβώτις»


Ευτυχίσαμε και τούτο το καλοκαίρι, μετά από μια ζωογόνα ανάσα συμμετοχής στις υπέροχες «διαδρομές στις Ηπειρωτικές όχθες και τα τοξωτά γεφύρια τους», να απολαύσουμε μία Λυρική Παμβώτιδα, χωρίς προηγούμενο, παρ’ ότι η Θ’ κατά σειρά, από το 2006, που πρωτοεμφανίστηκε ως πολιτιστικός θεσμός στα Γιάννενα, αφού διάφορες καινοτομίες την κατέστησαν διακριτή από τις άλλες. Η φετινή εκδήλωση άνοιξε με μια πράξη ανάδειξης και προβολής της ποίησης ως ύψιστου πολιτισμικού αγαθού και συνάμα προβολής ενός απείρου κάλλους Νησιού. Οι Ποιητές που πήραν μέρος, ξεκίνησαν με μια ιδέα της Γιώτας Παρθενίου, το φύτεμα, «Του Δέντρου της Ποίησης» έτσι που «το σμαραγδένιο Νησί της Λίμνης Παμβώτιδος, να καταστεί ένα μοναδικό στον κόσμο Νησί που θα στεγάζει την ποίηση, τους ποιητές και τους φίλους της ποιήσεως, ες αεί».
                                                                                            
Στο πλαίσιο του θεσμού η ΕΛΣΗ τίμησε το συγγραφέα Ναπολέοντα Δοκανάρη και τον ποιητή – μεταφραστή Νικόλαο Κατσαλίδα για την προσφορά τους στα Ηπειρωτικά γράμματα και τον πολιτισμό. Την παρουσίαση των δύο τιμώμενων προσώπων, που δυστυχώς για λόγους υγείας απουσίαζαν και τα δύο, έκαναν ο Νίκος Υφαντής, πρόεδρος της εταιρίας συγγραφέων και λογοτεχνών Ηπείρου και η ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου αντίστοιχα. Εκτός προγράμματος και προς μεγάλη, αλλά ευχάριστη έκπληξη της ίδιας και όλων των παρευρισκομένων, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών τίμησε την ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, εμπνεύστρια και ψυχή του θεσμού, για την όλη προσφορά της στα Ηπειρωτικά Γράμματα και τις Τέχνες, απονέμοντάς της, συμβολικά, ασημένια μινιατούρα, δάφνινου στεφάνου.  

Η χορευτική ομάδα της κ. Φειδοπούλου που γοήτευσε το κοινό.
Ηπειρώτες ποιητές διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδος  μεταξύ των οποίων οι Βαζούρας Κώστας, Γεωργάκης Γεώργιος, Γιώσα Πηνελόπη - Αλεξία, Ζαρκάδης Γιάννης, Ζώτος Απόστολος, Μανταδάκη Σμαράγδα, Μάργαρης Βασίλειος, Μαφρέδας Στέλιος, Μότσιος Γιάννης, Νάκος Γιώργος, Παρθενίου Γιώτα, Σιμιτζής Γιώργος, Σκαργιώτης Μάνθος, Τζιάλλα – Μάντζιου Ελευθερία, Τζιόβας Παναγιώτης, Τσαμάτος Παναγιώτης, Φρονιμάδη –Ματάτση Μαργαρίτα απέδωσαν ποιήματά τους.


Στο προεδρείο  από αριστερά (όπως κοιτάμε) ο πρόεδρος της ΕΛΣΗ κ.Ν.Υφαντής, η ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου,η Δ.ντρια του Π.Κ.Ιωαννίνων κ. Μαρία Στρατσάνη, ο γραμματέας της ΕΛΣΗ κ.Π.Τζιόβας και ο δημοσιογράφος κ. Δ.Κάππος,  ενώ χαιρετίζει την εκδήλωση η  αντιπρόεδρος της ΕΕΛ κ.Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση.

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν στους διακριθέντες στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης 2015 της Εταιρίας, τα βραβεία που επιχορηγεί η τράπεζα Ηπείρου, αδιάλειπτα για 9 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι  το  1ο βραβείο πήρε ο Κουλιανός Γεώργιος, το 2ο βραβείο η Νότη Γιαννούλα, το 3ο βραβείο η Λέφα Δήμητρα, τον 1ο έπαινο ο Τζϊαούσης Ιωάννης, το 2ο έπαινο η  Πυλαρινού Ειρήνη και τον 3ο έπαινο ο Κοπανάκης Ηλίας.

Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός βιολονίστας Αλέξανδρος Δήμος που έκλεισε με την  υπέροχη μουσική του την εκδήλωση.
Η όλη βραδιά διανθίστηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, χορογραφίες, μουσική και μικρές εκπλήξεις όπως το  «Πείραμα», μια χορογραφία της Φειδοπούλου Διονυσίας στη μουσική του «The rule of three». Χόρεψαν καταπληκτικά οι Γκλίβα Λένα, Πότση Φωτεινή και Φειδοπούλου Διονυσία ενώ στο φινάλε την παράσταση έκλεψε ο νεαρός  βιολονίστας Δήμος Αλέξανδρος  στην απόδοση του Πρελούδιου σε Μι μείζονα (από την 3η παρτίτα για σόλο βιολί) του J. S. Bach. Παραστατικά και με ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ συντόνισε το πρόγραμμα  ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής-αρχιτέκτονας και συγγραφέας κ. Μιχάλης Αράπογλου. Από την Κορινθία παρευρεθήκαμε η υποφαινόμενη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας η «ΠΙΝΔΟΣ» και ο εκδότης της «ΕΙΚΟΝΑΣ της περιοχής» Νίκος Δενδρινός με τη σύζυγό του Λένα.

Πέρυσι, τέτοια εποχή, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς ξεκίνησε ο θεσμός,  η Ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το τοπίο ήταν σα να καλούσε με όλες του τις φωνές να στεγάσει την ποίηση και τους ποιητές του κόσμου». Αυτό νοιώσαμε κι εμείς, βαθειά μέσα μας,  φέτος, απολαμβάνοντας την ποίηση και τη δύση του ήλιου, στη «Λυρική Παμβώτιδα», που δίκαια φιλοδοξεί να εξελιχθεί σ’ ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός βάζοντας έναν στέρεο λίθο στη διάχυση της ελληνικής ποίησης τόσο στη χώρα μας όσο και στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή.

Θερμά συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, το Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μπέγκα Θωμά, τον πρόεδρο κ. Γκόγκο Κ. και τη διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου κ. Μαρία Στρατσάνη, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του νησιού κ. Άρη Λιούμπο, καθώς και τον πρόεδρο κ. Νίκο Υφαντή, το Δ.Σ. Της ΕΛΣΗ, και  τους Χορηγούς της εκδήλωσης (Τράπεζα Ηπείρου / Νήσος Ιωαννίνων / Ζαχαροπλαστείο Τριανταφύλλου Νίκου στο 11ο χιλ. της οδού Ιωαννίνων Άρτας) και τους  χορηγούς Επικοινωνίας (Fractal η γεωμετρία των ιδεών / Literature.gr / agrinio – life περιοδικό άλλη άποψη / Θεσπρωτία η αρχαιότερη εφημερίδα της Θεσπρωτίας / Νέοι Αγώνες, ημερήσια πολιτική εφημερίδα της Ηπείρου / Πολιτιστικές Διαδρομές / Πρέβεζα), για την υπέροχη βραδιά που μας πρόσφεραν.

Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση
Αρχιτέκτων-ποιήτρια, αντιπρόεδρος της ΕΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: