Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Συνάντηση του δημάρχου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη

Στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπέγκας παρέδωσε στον κ. Τσιρώνη αναλυτικό υπόμνημα με μια σειρά από θέματα του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ είχαν προηγηθεί για τα ίδια θέματα πριν από λίγες μέρες, συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο ΥΠΕΚΑ, κατά την επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα.Όπως είπε ο Δήμαρχος «μετά από ένα μακρύ διάστημα αναμονής εξαιτίας των διαφόρων γεγονότων της χώρας (εκλογές-δημοψήφισμα- διαπραγμάτευση με εταίρους) φαίνεται ότι έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε έναν ήρεμο συνομιλητή, εννοώ την κυβέρνηση, που έχει ευήκοα ώτα να μας ακούσει στα ζητήματα που θέτουμε».Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση:



Πολεοδομική Μελέτη Σεισμοπλήκτων: 
Μετά από περιπέτειες και πισωγυρίσματα πολλών ετών, το σχέδιο ΠΔ για την Πολεοδομική Μελέτη Σεισμοπλήκτων είχε προωθηθεί στις αρχές του έτους στο ΣτΕ για τον σχετικό έλεγχο και εκκρεμούσε η αποδοχή αυτού από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτέλους μια μακρόχρονη διαδικασία.
Ωστόσο πριν τις εκλογές περιλήφθηκε στον κατάλογο των επιστρεφόμενων θεμάτων από το ΣτΕ «για λόγους που πραγματικά δεν καταλάβαμε», όπως είπε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Μπέγκας μετά και τις συνομιλίες που είχε στο Υπουργείο, αλλά και τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το θέμα θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί με την σχετική υπογραφή από τον Υπουργό».
Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης: 
«Εξηγήσαμε ότι η περιοχή δεν μπορεί να περιμένει άλλο την έγκριση του Π.Δ.» είπε ο κ. Μπέγκας.Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι στη μακρά διαδρομή του ΠΔ Λίμνης, υπήρξε το 2013 η άποψη στο Υπουργείο ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν με το Ρυθμιστικό και τέθηκε στο Πράσινο Ταμείο αίτημα χρηματοδότησης της τεχνικής υποστήριξης για την προώθηση ενός ενιαίου ΠΔ, κάτι που εν τέλει δεν προχώρησε επιφέροντας μια ακόμη καθυστέρηση.
«Το ΠΔ Λίμνης είναι κάτι παραπάνω από ώριμο να προχωρήσει σε υπογραφή. Έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, έχουν κατατεθεί οι απόψεις του Δήμου και της Περιφέρειας στο Υπουργείο, δεν μπορεί να έχουμε και άλλες καθυστερήσεις. Το ΠΔ Λίμνης ούτως ή άλλως ακολουθεί τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού. Τα εξηγήσαμε όλα αυτά στον κ. Τσιρώνη και η στάση του ήταν θετική», είπε ο κ. Μπέγκας, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε και επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα». 
Ρυθμιστικό Ιωαννίνων:
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε στις γνωστές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος σε ότι αφορά το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων, λέγοντας πως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η έννοια του Ρυθμιστικού ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις: η μία που αφορά τις στρατηγικές κατευθύνσεις περνάει πλέον μέσα από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο και η δεύτερη που αφορά τις ρυθμιστικές – εφαρμοστικές κατευθύνσεις χρειάζεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.«Επαναλάβαμε στον Υπουργό αυτό που καταθέσαμε και πριν από λίγες μέρες στους μελετητές στη διαδικασία της διαβούλευσης, ότι δηλαδή δεν έχουν περάσει στο περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο οι στρατηγικές κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού στις οποίες είχαμε συμφωνήσει όλοι. Άμεσα θα στείλουμε εγγράφως στο Υπουργείο τις παρατηρήσεις μας. Επιμείναμε στο ότι πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη φάση για να περάσουμε στη δεύτερη», είπε ο κ. Μπέγκας.

Διαχείριση Απορριμμάτων: 
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφερόμενος στη νέα φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όπου – ως γνωστόν- θέλει να περάσει εξ ολοκλήρου στους Δήμους η υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων, σημείωσε πως:«είπαμε στον κ. Τσιρώνη πως εμείς ως Δήμος Ιωαννιτών δεν διαφωνούμε με αυτή τα φιλοσοφία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια. Αυτό όμως που προσπαθήσαμε να του εξηγήσουμε, τόσο εγώ όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογιάννη, είναι πως στρατηγικά είχε παρθεί η απόφαση από όλους τους Δήμους της Ηπείρου να συνεργαστούμε και με την περιφέρεια στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού σε επίπεδο περιφέρειας. Αυτό έχει προχωρήσει κι έχουμε φτάσει πλέον στην Ήπειρο σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο, όπου έχει γίνει ο Περιφερειακός σχεδιασμός, έχουμε προχωρήσει στις διαδικασίες για το εργοστάσιο και αν ξεκινήσουμε κάποιες διαδικασίες από την αρχή, θα έχουμε πολύ μεγάλη καθυστέρηση που όχι μόνο θα είναι σε βάρος της ουσίας της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά επικρέμεται και ο κίνδυνος των προστίμων από την ΕΕ».Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι αναπτύχτηκαν διάφοροι προβληματισμοί σε αυτό το ζήτημα. Στη συζήτηση που έγινε. «Δεν καταλήξαμε οριστικά, είπαμε ότι θα επανέρθουμε στην Αθήνα σε μια συζήτηση μαζί και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», είπε ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: