Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Aντίθετος με την επέκταση της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων,ο Δήμος Ζίτσας


Με συγκεκριμένες προτάσεις που θέτουν τις βάσεις για την ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής θα προσέλθει στην επιτροπή διαβούλευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής , όπου η πλειοψηφία των παρατάξεων κατέθεσαν τις απόψεις τους.Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζίτσας εξέφρασε την αντίθεση της Δημοτικής Αρχής στην επέκταση της ΒΙΠΕ που προβλέπει η μελέτη του υπό διαβούλευση χωροταξικού πλαισίου που είχε εκπονήσει το πρώην Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και νυν Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.«Η επέκταση της ΒΙΠΕ Ροδοτοπίου μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.


Θεωρούμε ότι ο Δήμος μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λειτουργία υψηλής όχλησης δραστηριοτήτων», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος και πρόσθεσε «Τώρα περιμένουμε αντισταθμιστικά οφέλη για όσα έχουμε προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια ως περιοχή». Άποψη με την οποία συνηγόρησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κατέθεσε τις προτάσεις της παράταξής του για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη σύνδεση του τουρισμού με τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, την ενίσχυση των υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος.Οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Βασίλης Γαρδίκος και Μανώλης Ματσάγκας παίρνοντας το λόγο κατέθεσαν τις προτάσεις των παρατάξεών τους που αφορούν σε ζητήματα ανάπτυξης , προστασίας του περιβάλλοντος, υποδομές προκειμένου, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος, να συμπεριληφθούν στο φάκελο του Δήμου Ζίτσας.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ
Τέσσερα σημεία που διασφαλίζουν περαιτέρω την ορθολογική ανάπτυξη της πτηνοτροφίας ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας.«Ο πρωτογενής τομέας και η πτηνοτροφία αποτελεί τη "ραχοκοκαλιά" της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε με αφορισμούς παρά να προτείνουμε λύσεις που εξασφαλίζουν εισοδήματα σε δημότες μας, και ταυτόχρονα προστατεύουν το περιβάλλον» ανέφερε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στην τοποθέτησή του και κατέθεσε προς ψήφιση τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής οι οποίες πέρασαν κατά πλειοψηφία.Συγκεκριμένα, με τις ψήφους των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης του κ. Πλιάκου αποφασίστηκαν:
1. Να επιταχυνθεί και να θεσμοθετηθεί το ΓΠΣ του πρώην Δήμου Πασσαρώνος και το ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ζίτσας και ως τότε να ισχύουν τα ανωτέρω, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο παραπάνω πρώην Δήμων, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται αυτά.
2. Να εξεταστεί κατά περίπτωση, ανάλογα με τις προτεραιότητες και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, η αναθεώρηση των τριών εγκεκριμένων ΣΧΟΟΑΠ των πρώην Δήμων Εκάλης, Ευρυμενών και Μολοσσών.
3. Να αποτυπωθεί μέσα από τον Περιφερειακό χωροταξικό Σχεδιασμό η δυναμικότητα και η χωροταξική κατανομή των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζίτσας και να συνταχθεί ειδική χωροταξική μελέτη ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός κορεσμού και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της πτηνοτροφίας στην περιοχή και
4. Να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες αδειοδότησης καθώς και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πτηνοτροφικών μονάδων από την αδειοδοτούσα αρχή.

Ακολούθως, το λόγο πήραν ο επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Βασίλης Γαρδίκος και Χρυσόστομος Βούζας αντίστοιχα οι οποίοι κατηγόρησαν τον Περιφερειάρχη για την απόφαση του με την οποία αίρει την απαγόρευση ανέγερσης νέων ή επέκτασης νόμιμα υφιστάμενων πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων καθώς και τη Δημοτική αρχή Ζίτσας για έλλειψη σχεδίου και "δουλική" αυτοδιοίκηση. Προκαλώντας την αντίδραση του Δημάρχου ο οποίος απάντησε: «είμαστε "δουλική" αυτοδιοίκηση στα συμφέροντα των δημοτών και σε κανενός άλλου είδους συμφέροντα και θα είμαστε έως το τέλος της πενταετίας».Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς» Μανώλης Ματσάγκας πρότεινε «τη σύνταξη Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης για την ανάπτυξη της πτηνοτροφίας ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόταση την οποία ενσωμάτωσε ο Δήμαρχος στις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής.Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Μανούσης στην τοποθέτησή του ζήτησε «Όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας να είναι κρατικά για να διατίθενται στην αγορά φτηνά και ποιοτικά προϊόντα».

ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Να μην προχωρήσει στην κατάρτιση τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας. «Θεωρούμε ότι εφόσον δεν είμαστε νομοθετικά υποχρεωμένοι, είπε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκπόνηση» γιατί όπως εξήγησε, « θα χαθεί πολύτιμος χρόνος χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε ήδη ο Δήμος Ζίτσας είναι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους δήμους στο σχεδιασμό για τα απόβλητα με χωροθετημένο ΣΜΑ και έτοιμη λύση για το πράσινο σημείο. «Το μόνο που περιμένουμε είναι η γρήγορη κατασκευή του», υπογράμμισε ο κ. Πλιάκος.Να σημειωθεί ότι τα Τοπικά Σχέδια δεν είναι καν νομοθετημένα καθώς προβλέπονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο δεν έχει ακόμη πάρει ΚΥΑ.Οι επικεφαλείς των παρατάξεων συντάχθηκαν με την άποψη της δημοτικής Αρχής πως ο περιφερειακός σχεδιασμός καλύπτει ολοκληρωμένα το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων με τις δράσεις και τα έργα που προβλέπει. Διαφώνησαν όμως με την πρότασή της να μην προχωρήσει στην εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου την οποία και καταψήφισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: