Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αγωνία για 640.000 δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων

Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, αφού αν και έπρεπε να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα σχετικά ποσά εδώ και ημέρες, αυτό δεν έχει γίνει. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν δίνει μια σαφή απάντηση. Η τρίτη δόση έπρεπε να έχει καταβληθεί ήδη από τις 20 Οκτωβρίου, αλλά ακόμα αυτό δεν έχει συμβεί καθώς τα ταμεία φαίνεται πως έχουν «στεγνώσει».Το κονδύλι φτάνει τα 225 εκατ. ευρώ και χορηγείται σε 640.000 δικαιούχους.



Καθυστέρηση υπάρχει και στην καταβολή της τέταρτης δόσης για την επιδότηση της σίτισης που πιστώνεται στην Κάρτα Αλληλεγγύης και αφορά 150.000 δικαιούχους, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει τα 17 εκατ. ευρώ που απαιτούνται. 

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κάνει διαχείριση αναγκών, με το βλέμμα στραμμένο στην ημερομηνία εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω όλες οι προγραμματισμένες για το κρίσιμο 10ήμερο που διανύουμε πληρωμές.

Αναλυτικά, έως το τέλος της εβδομάδας μεταφέρεται η καταβολή της γ' δόσης των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ. Η πίστωση των περίπου 225 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους 640.000 δικαιούχους δεν πραγματοποιήθηκε ούτε σήμερα. Πρόκειται για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος σε 235.463 δικαιούχους, που αρχικά είχε οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου, καθώς και για την καταβολή της πρώτης δόσης στους υπόλοιπους περίπου 400.000.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Τα επιδόματα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

Εκτός χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού βγήκε η καταβολή της δ' δόσης της επιδότησης σίτισης, που πιστώνεται στην Κάρτα Αλληλεγγύης, σε 145.359 δικαιούχους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 349.826 ωφελούμενους, μέλη των οικογενειών τους. Το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε το ποσό των 16,7 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή κάθε μήνα της συγκεκριμένης επιδότησης. Έως τώρα οι προηγούμενες τρεις δόσεις είχαν καταβληθεί στις 24 του κάθε μήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η καταβολή της δ' δόσης μεταφέρεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ας σημειωθεί ότι η επιδότηση σίτισης ανέρχεται στο ποσό των 70-220 ευρώ τον μήνα και χορηγείται στους δικαιούχους ανάλογα με το εισόδημα που οι ίδιοι έχουν δηλώσει. Η επιδότηση σίτισης είναι προγραμματισμένο να χορηγηθεί σε εννέα μηνιαίες δόσεις, άρα η ολοκλήρωσή της θα γίνει τον Απρίλιο του 2016.

Tο ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» των δικαιούχων από την κυβέρνηση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος επισημαίνει ότι η «δεύτερη φορά αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο πλευρό των ανήμπορων συμπολιτών μας. Η ΝΔ ζητάει να δοθούν άμεσα εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή συμπεριφορά της κυβέρνησης και να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους. 

Για εμπαιγμό των 635.000 δικαιούχων των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ κάνει λόγο η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει η κ. Χριστοφιλοπούλου, τα αντίστοιχα ποσά δεν έχουν καταβοληθεί ακόμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ «ο Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας δηλώνει ότι είναι άγνωστο το πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα».

«Λίγους μόλις μήνες πριν, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα για τα οικογενειακά επιδόματα για να πληρώσει το ΔΝΤ. Είναι πλέον σαφές ότι η ρητορεία περί στήριξης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων δεν βρίσκει αντίκρισμα και αποτελούσε ένα ακόμη προεκλογικό ψέμα του κ. Τσίπρα», σχολιάζει, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους της καθυστέρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: