Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Χαράτσι 43.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ στο Χαμόγελο του Παιδιού

Καταβολή ποσού 43.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού».Ο φόρος αφορά στα σπίτια όπου φιλοξενούνται τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού», αλλά και σε ακίνητα και αγροτεμάχια που έχουν κληροδοτήσει ιδιώτες στον οργανισμό «και που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι αξιοποιημένα», εξηγεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος (στο ΑΠΕ- ΜΠΕ).Αρκετά από τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται στα ενήλικα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού», δηλαδή σε νέους που μεγάλωσαν στα σπίτια του Οργανισμού και αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη πόλη για να σπουδάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές.



«Έχουμε να στηρίξουμε τόσα παιδιά και αναρωτιόμαστε πώς θα εκταμιεύσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό που είναι προορισμένο να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των παιδιών. Είναι άδικο να παίρνουν τα χρήματα αυτά που προέρχονται από το υστέρημα των ανθρώπων, είναι άδικο να επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ σε ένα φορέα που το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει στην κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Όπως συμπληρώνει, από τα έξοδα του Οργανισμού μόλις το 11% αφορά σε διοικητικές λειτουργίες και το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών. 

Πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ για το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανήλθε σε περίπου 90.000 ευρώ και έπειτα από παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που είχε κάνει λόγο για λάθος και την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον Οργανισμό, το τελικό ποσό πληρωμής ήταν 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, «πέρυσι η επιβολή ΕΝΦΙΑ στον Οργανισμό θεωρήθηκε άδικη από μέλη της τότε κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση και τα κόμματα μάς υποσχέθηκαν ότι θα μας απαλλάξουν από το φόρο». 

Σημειώνεται ότι τα σπίτια διαμονής και ημερήσιας φροντίδας των παιδιών ανέρχονται σε 18 σε όλη την Ελλάδα, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» λαμβάνει ετησίως κρατική επιχορήγηση ύψους μόλις 80.000 ευρώ «για τμηματική λειτουργία δύο σπιτιών στον Καρέα και τον Φοίνικα Θεσσαλονίκης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: