Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

WS Journal: Νικητής των εκλογών θα είναι η απογοήτευση -Θα κρίνει το αποτέλεσμα

Από την ευφορία και τις ψευδαισθήσεις του Ιανουαρίου, μέσα σε επτά μήνες, οι Έλληνες πέρασαν στην επικράτεια της απογοήτευσης και της αποδόμησης. Το κυρίαρχο στοιχείο της προεκλογικής μάχης ήταν και είναι οι αναποφάσιστοι.Μα, κι εκείνοι που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν. Μια από αυτές είναι η 30χρονη σερβιτόρα, Γιώτα Κωνστάντου η οποία μιλώντας στη Wall Street Journal, παραδέχεται πως ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τάχθηκε υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα, ελπίζοντας πως ο Τσίπρας θα σαρώσει στη μάχη κατά της λιτότητας.



Τώρα που η εξέγερση απέτυχε, οι μόνες που μένουν είναι οι αυστηρές οικονομικές πολιτικές που επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Η κ. Κωνστάντου παραδέχεται πως αυτές οι εκλογές δεν θα κάνουν τη διαφορά, επομένως δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η νίκη του Τσίπρα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα καταφέρει να κινητοποιήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την κ. Κωνστάντου, και να νικήσει την απογοήτευσή τους. Επί του παρόντος, όπως δείχνουν και τα γκάλοπ, δεν το έχει καταφέρει, ενώ οι αναποφάσιστοι ή εκείνοι που δεν θα πάνε να ψηφίσουν, φτάνουν ακόμη και στο 20%. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δίνει, αυτομάτως, στη ΝΔ ένα πλεονέκτημα.

Ο Θωμάς Γεράκης της Marc, αναφέρει: «Η αποχή βλάπτει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν θα καθορίσει και το αποτέλεσμα». Οι Έλληνες ψηφοφόροι, δύο φορές μέσα σε επτά μήνες, τάχθηκαν πλειοψηφικά κατά της λιτότητας και τώρα βρίσκονται μπροστά σε δύο μεγάλα κόμματα που το καθένα υπόσχεται να εφαρμόσει το Μνημόνιο, προσπαθώντας να λειάνουν τις γωνίες του. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η συναίνεση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια ουσιαστική βάση για πολιτική ηρεμία, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και η κακοποιημένη οικονομία της.

Το άρθρο σημειώνει πως αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δοκιμαστεί από τις διάφορες απείθαρχες ομάδες του, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Θα έρθει ξανά σε σύγκρουση με εκείνους που είναι ιδεολογικά αντίθετοι με τα μέτρα λιτότητας. Ο Βολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence, αναφέρει: «Παρά την πρόσφατη μεταστροφή του, ο Τσίπρας έχει ως βασική προτεραιότητα να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του. Η κομματική ενότητα παραμένει εύθραυστη και οι προστριβές στο εσωτερικό του ενδέχεται να επανεμφανιστούν σύντομα – αμέσως μετά τις εκλογές». Σε περίπτωση που χάσει, προβλέπουν οι αναλυτές, θα επιστρέψει στις γραμμές τις αντι-λιτότητας, ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Έλληνες θα ήθελαν μια κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έτσι ώστε και οι δύο μαζί να αναγκαστούν να αναλάβουν την ευθύνη για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αναμένεται να συμβεί καθώς προσκρούει στη σθεναρή αντίσταση του ενός συμβαλλόμενου μέρους, του Αλέξη Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, αυτός που θα έρθει πρώτος θα προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με την επίρρωση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, όμως, το εθνικό αίσθημα απογοήτευσης μπορεί να οδηγήσει πολλούς Έλληνες να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ενισχυθούν οι γραμμές της Χρυσής Αυγής ή να μπει στη Βουλή η cult φιγούρα του Βασίλη Λεβέντη. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη Λαϊκή Ενότητα που δείχνει να μπαίνει στη Βουλή έστω και οριακά, φορώντας το μανδα της αντι-λιτότητας και της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: