Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Capital controls: Ποιοι περιορισμοί χαλαρώνουν από την επόμενη εβδομάδα

Νέες χαλαρώσεις στα capital controls αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, και με τη συμμετοχή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρου Μητράκου, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νικόλαου Φράγκου και του εκπρόσωπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ιωάννη Μούργελα.Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι στόχος είναι να χαλαρώσει το καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές συναλλαγές. 



Συγκεκριμένα, συζητήθηκε σειρά παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά. 

Στη συνέχεια οι προτάσεις εξετάστηκαν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την άμεση υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα αναμένεται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τις εγκρίσεις που ζητούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση εισαγωγών. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται αύξηση των ορίων κάτω από τα οποία η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων «τρέχει» πιο γρήγορα. 

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως στόχος είναι οι μικρές συναλλαγές να διεκπεραιώνονται σχεδόν αυτόματα και οι υπό-επιτροπές των τραπεζών να ασχολούνται με τις πιο μεγάλες και σοβαρές περιπτώσεις, όπου χρειάζεται περισσότερο ενδελεχής έλεγχος. 

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλάκης αποφάσισε, επίσης, την αναστολή, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, των δράσεων δημοσιότητας προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου εποπτευόμενου φορέα. Η αναστολή καλύπτει κάθε δράση που προβάλλει και διαφημίζει προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ή μη, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον Τύπο και το διαδίκτυο, όπως επίσης και τη συμμετοχή σε εκθέσεις μη μόνιμου χαρακτήρα και σεμινάρια ή ημερίδες που δεν προβλέπονται από την υλοποίηση προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: